Corona en vaccinatie
In dit nieuwtje bespreken wij als verloskundigen met jullie de veel gestelde vragen over vaccineren tegen corona in de zwangerschap. Mochten jullie na het lezen toch nog vragen hebben, dan kunnen jullie tijdens het spreekuur of het telefonisch spreekuur altijd jullie vragen aan ons stellen.
Mag ik gevaccineerd worden tegen het coronavirus nu ik zwanger ben?
Ja, de werkgroep Corona van de verschillende beroepsverenigingen in de geboortezorg adviseert, in hun standpunt van 22 april 2021, om alle zwangeren zich te laten vaccineren met een mRNA vaccin (Pfizer of Moderna). Uit grootschalig onderzoek onder andere in de Verenigde Staten (90.000 zwangere vrouwen) blijkt dat vaccineren geen noemenswaardige bijwerkingen geeft.
Tussen het kinkhoestvaccin en/of het griepvaccin en de vaccinatie tegen het coronavirus moet 7 dagen zitten.
Mag ik gevaccineerd worden tijdens het geven van borstvoeding?
De Gezondheidsraad adviseert om vrouwen die borstvoeding geven ook zich te laten vaccineren. De veiligheid lijkt hiervan gewaarborgd omdat niet wordt gevaccineerd met een “levend virus” en aannemelijk is dat de vaccins niet in de borstvoeding terecht komen. Toekomstige studies moeten de veiligheid definitief bevestigen.
LaLecheLeague -Covid-19 vaccinaties en borstvoeding
Welke bijwerkingen kan ik als zwangere krijgen van het vaccin?
Na een mRNA-vaccinatie (Pfizer en Moderna) lijken zwangeren minder vaak koorts en rillingen te krijgen als reactie op het vaccin dan niet-zwangeren. Wel lijken zwangeren wat vaker een lokale reactie (roodheid van de injectieplaats) te krijgen. De zwangerschapsuitkomsten van gevaccineerde zwangeren lijken nu niet te verschillen van zwangeren voor de coronapandemie. Deze informatie is gebaseerd op het eerste gepubliceerde rapport over mRNA vaccinatie tegen COVID-19 in de zwangerschap.
Stichting Lareb – Bijwerkingen coronavaccins
Wat weten we tot nu toe over de gevolgen van het krijgen van het coronavirus in de zwangerschap?
Het risico dat een zwangere met corona heeft om opgenomen te worden op een IC-afdeling is 3 keer hoger dan voor een niet-zwangere vrouw met corona van dezelfde leeftijdsgroep.
De kans op een IC-opname voor een zwangere vrouw met corona, vergeleken met een zwangere vrouw zonder corona, lijkt meer dan 18 keer zo groot.
Vrouwen met onderliggend lijden, een hoger BMI, van niet-westerse afkomst of ouder dan 35 jaar hebben meer kans op een IC-opname. Ook het risico op overlijden van de moeder (maternale sterfterisico) lijkt verhoogd.
Voor zowel een IC-opname als voor maternale sterfte geldt dat de absolute aantallen klein zijn.
Ben ik na de eerste vaccinatie direct beschermd tegen het corona virus?
Nee, je lichaam heeft tijd nodig om antistoffen aan te maken. Deze aanmaak duurt ongeveer 10 dagen. De tweede vaccinatie is nodig om de hoeveelheid antistoffen te verhogen, en om ze langduriger in je lichaam te laten blijven. Vergelijk dit met het DKPT-vaccin bij kinderen. Kinderen moeten hier meer vaccinaties van krijgen om beter beschermd te zijn tegen deze ziekten.
Helaas is nog niet bekend hoelang de antistoffen van de corona vaccinatie voldoende bescherming bieden tegen het krijgen van een corona-infectie. Dit zal verder onderzoek moeten uitwijzen.
Ik heb corona gehad, heeft het dan zin dat ik me laat vaccineren tegen corona?
Ja, ook na een doorgemaakte corona-infectie is het advies je te laten vaccineren. Het is niet duidelijk hoeveel antistoffen je hebt opgebouwd door de infectie. Dit verschilt per persoon. Het vaccin zorgt ervoor dat je voldoende antistoffen opbouwt om je te beschermen tegen het virus.
Ongeacht de vaccinatiestatus (wel of geen vaccin hebben gehad) blijft voor zwangere vrouwen, net als voor alle anderen de regulieren voorzorgsmaatregelen zoals handen wassen, afstand houden, niezen/ hoesten in de elleboogplooi en het dragen van een mondneusmasker bestaan.