Dragen van je kind

"Door jou 9 maanden te dragen veranderde mijn wereld.

Ik zal je nu dragen om jou de wereld te laten ontdekken."

Kinderen hebben behoefte aan lichamelijk contact. Door dit contact weten ze dat hun ouder er is. Lichamelijk contact helpt voor de hechting tussen ouder en kind. Het zorgt ervoor dat een kind zich veilig voelt. Veilige hechting is voor kinderen de basis om de wereld om hen heen te ontdekken.

Redenen om je kind te dragen

  • Baby neemt al automatisch een draaghouding aan; wanneer je een baby oppakt zal het zijn knieën intrekken en spreiden. Dankzij deze houding is de rug ietwat gebogen. Deze kyfose is de meest ontspannen en ergonomische houding voor de rug van een baby. Verder heeft een baby gebogen benen en zijn voetzolen wijzen naar elkaar. Hierdoor kan hij zich, samen met het grijpreflex, vastklemmen aan degene die hem draagt.
  • Aanmaak van oxytocine; wanneer mensen elkaar aanraken wordt het hormoon oxytocine (liefdeshormoon) aangemaakt. Dit hormoon stimuleert het toeschietreflex bij de borstvoeding en heeft een rustgevende werking op zowel ouder als kind. Daarnaast helpt oxytocine baby's om hun temperatuur beter op pijl te houden, de hartslag laag te houden en de suikerstofwisseling in evenwicht te houden.
  • Veilige plek voor het kind; na de tijd veilig bij mama in de baarmoeder, is de buitenwereld een grote overgang. Door het dragen van een baby, stil je hun ‘huidhonger’ en leert hij de wereld vanaf een vertrouwde plek te ontdekken. Wanneer je bijvoorbeeld schrikt van een hard geluid, maar erna hebt gedetecteerd dat er geen gevaar is, gaat je hartslag weer omlaag. Een baby voelt en hoort dit en zal zo zijn eigen schrikreactie leren reguleren.
  • Neurologische ontwikkeling; het rechtop dragen en de bewegingen van de volwassene (drager) zorgen ervoor dat de hersenen van een kind de juiste prikkels krijgen om zich neurologisch optimaal te kunnen ontwikkelen.
  • Praktisch; wanneer je gebruik maakt van een draagdoek of draagzak is je kind bij je, maar heb jij je handen vrij om andere dingen te doen.
  • Vermindering darmkrampen en reflux; doordat je baby rechtop gedragen wordt kan hij minder last hebben van darmkrampen en reflux (het teruglopen van maagsappen naar de slokdarm). Onderzoeken laten daarnaast zien dat baby’s die dagelijks worden gedragen minder huilen.

Draagconsult

Binnen de praktijk zijn Kirsten en Sabina draagconsulenten vanuit Den Haag Draagt.

Bij ons kun je terecht voor een draagconsult. Wij leren je graag hoe je veilig en comfortabel je kind kan dragen in een draagdoek of draagzak.
Tijdens een privé consult leren we je eerst hoe je veilig knoopt en vervolgens hoe je je kind kunt dragen met een rekbare of geweven doek.
We komen voor het consult bij je thuis, zodat je in je eigen omgeving dit kunt leren.

Tijdens een consult kun je één van de volgende knoopwijzen aanleren:

  • heupknoop (classic hip carry)
  • heupknoop met schuifknoop
  • wikkelkruis (FWCC, buikdragen met een geweven doek, knoop die het meest gebruikt wordt bij een pasgeborene)
  • buikdragen met een rekbare doek
  • rugdragen (classic rucksack carry)
  • dragen met een ringsling

Naast het knopen hebben we ook voorgevormde dragers, mei tai en een half buckle waarmee je kunt leren dragen.

Overige informatie

  • Onze demonstratiemodellen zijn met veel zorg uitgezocht. We willen deze ook zo schoon mogelijk houden tijdens de consulten. Daarom verzoeken we dat er voor en tijdens het consult niet gerookt wordt. Tevens verzoeken we om geen parfum op te doen en huisdieren uit de buurt te houden van de materialen.
  • Tijdens het consult is fijn om comfortabele kleding aan te hebben, eventueel een wat langer shirt. Een (open) vest is niet praktisch. Zo zit je kleding niet in de weg tijdens het knopen.
  • Tijdens het consult leer je eerst dragen met een speciale pop. Op het moment dat je zeker genoeg bent, kun je overgaan met het knopen van je eigen kindje. Voor de tijd dat we nog aan het oefenen zijn met de pop is het nodig dat er iemand is die voor je eigen kindje kan zorgen. Op deze manier kunnen we zo effectief mogelijk de tijd gebruiken van het consult.
  • De kosten voor het consult bedragen per knoop € 50,- Het consult duurt 60 minuten.

Tot slot

Wij vinden dat een consult bij ons een investering is in jezelf en je kind. Dat er maar veel mooie draagmomenten gaan komen!

Wil je een consult inplannen dan kun je ons mailen op denhaagdraagt@gmail.com, met je naam en telefoonnummer; wij nemen dan contact met je op om een consult in te plannen.

Wij zijn ook te vinden op Facebook en Instagram!