Bevallen
De bevalling is een van de meest bijzondere momenten in het leven. Goede voorbereidingen helpen deze ervaring extra bijzonder te maken zowel bij een thuisbevalling als een ziekenhuis bevalling. Wij begeleiden jou voor, tijdens en na de bevalling als verloskundige in Den Haag.
Wanneer begint een bevalling?
De meeste bevallingen starten tussen week 37 en 42 van de zwangerschap. Wist je dat ongeveer 5% van de baby’s wordt geboren op de uitgerekende datum? Wees je er bewust van dat de meeste baby’s geboren worden na de uitgerekende datum. Gemiddeld bij een eerste kind is dat bij 40 weken en 5 dagen. Bij volgende kinderen ligt dit gemiddelde op 40 weken en 3 dagen.
Er wordt ons vaak gevraagd of we door bepaalde controles of symptomen weten wanneer de bevalling start. Helaas is er niks wat vooraf vertelt wanneer je gaat bevallen. Je weet het pas zeker, als het begonnen is!


Hoe start een bevalling?
In ongeveer 90% van de gevallen beginnen de weeën als eerste teken, terwijl bij de overige 10% de vliezen eerst breken.
Twijfel je of je weeën hebt? Dan is de bevalling waarschijnlijk nog niet begonnen. Je herkent (voor)weeën als een pijn die geleidelijk opkomt, een piek bereikt, en vervolgens weer afneemt. Probeer zo lang mogelijk afleiding te zoeken. Wordt de pijn serieuzer dan kan een warm bad, douche of kruik prettig zijn. Voorweeën kunnen doorzetten naar ontsluitingsweeën, maar kunnen ook weer stoppen. Dit is geen probleem. De voorweeën zullen zeker helpen in de voorbereiding op de bevalling, alleen zul je nog moeten afwachten wanneer de bevalling zelf begint.
Nemen de weeën steeds meer toe in kracht, worden ze pijnlijker en komen ze regelmatiger? Dan lijkt de bevalling begonnen te zijn. Ontsluitingsweeën zijn krachtige samentrekkingen van de baarmoeder. Deze zorgen ervoor dat de baarmoedermond langzaam weker en korter wordt en zich gaat open, wat ontsluiting wordt genoemd. Bij volledige ontsluiting (10 cm) begint de fase van persweeën, waarbij het hoofdje van de baby gaat zakken. Uiteindelijk zullen deze persweeën ervoor zorgen dat het kindje geboren gaat worden.
Elke bevalling is uniek. De eerste signalen dat je bevalling begonnen is, kunnen variëren. Het is belangrijk om op tijd contact op te nemen met je zorgverlener. Neem bij twijfel of zorgen altijd contact op!
Wanneer contact opnemen?
Denk je dat de bevalling begonnen is? Neem dan contact met ons op. Neem sowieso contact op:
- Als het vruchtwater geel of groen is: dit is teken dat de baby in het vruchtwater heeft gepoept. Extra controles zijn dan belangrijk.
- bij meer dan een inlegkruisje helderrood bloedverlies.
- Als je je eerste kindje verwacht en je hebt minstens 2 uur lang elke 2-3 minuten een wee die 60 seconden aanhoudt
- Als je een tweede of volgend kindje verwacht en je minstens 1 uur lang elke 5 minuten een wee hebt die 60 seconden aanhoudt. Bel ook op elk moment als je herkent dat de bevalling is begonnen!
- Zijn je vliezen gebroken en is het vruchtwater helder maar heb je nog geen regelmatige weeën? Bel overdag dit altijd door aan ons. Breken je vliezen ’s nachts en zijn er verder geen bijzonderheden? Probeer dan te rusten en bel ons tussen 8.00 en 9.00 uur in de ochtend.
Ten allen tijden: ben je ongerust of twijfel je, dan kun je ons altijd bellen! Bel 070-3258915 en druk de 1, dan krijg je direct de dienstdoende verloskundige aan de telefoon.
Thuis bevallen of in het ziekenhuis?
De keuze om thuis te bevallen of in het ziekenhuis hangt af van je situatie en voorkeur. Bij een medische indicatie is er een verhoogd risico op complicaties tijdens de bevalling, je zult dan het advies krijgen om in het ziekenhuis te bevallen. Afhankelijk van de indicatie wordt je ons door ons of door een arts of verloskundige van het ziekenhuis begeleid.
Is er geen medische indicatie, maar wens je wel in het ziekenhuis te bevallen? Dan kies je voor een poliklinische bevalling. Een Carmenta verloskundige gaat dan met jou mee naar het ziekenhuis en zal je daar begeleiden. Naast ons zal ook een kraamverzorgende aanwezig zijn. Weet dat je bij een poliklinische bevalling vaak een eigen bijdrage moet betalen. De precieze kosten kun je terugvinden in je verzekeringspolis, of neem contact op met je zorgverzekering.

Wij werken samen met het HagaZiekenhuis Den Haag en het HMC (Westeinde). Je bevalt in beide ziekenhuis op de medische afdeling (verloskamers). In beide ziekenhuizen zijn er ook bevalbaden beschikbaar. Mocht zich er tijdens de bevalling toch een complicatie voordoen, dan zijn artsen en medische apparatuur al in de buurt. Voor sommige zwangeren geeft dit een fijn gevoel.
Heb je een ongecompliceerde zwangerschap en wens je thuis te bevallen? Dan zullen wij je als Carmenta Verloskundigen samen met een kraamverzorgende assisteren. Waar de een graag de zekerheid wilt hebben van medische apparatuur, wilt de ander graag in zijn eigen omgeving zijn tijdens de bevalling.
Bij de wens om thuis te bevallen, zullen we tijdens de zwangerschap bespreken welke spullen je hiervoor nodig dient te hebben. Daarnaast zullen we ook bekijken (eventueel met een huisbezoek) waar je precies wilt bevallen met het oog op de veiligheid. De kans op complicaties is klein, maar bij een (onverwachte) spoedsituatie willen we je zo snel mogelijk kunnen verplaatsen naar het ziekenhuis. Hiervoor moet de bevalruimte goed begaanbaar zijn voor de ambulance. Weet dat wij voor de eerste opvang thuis ook veel spullen mee nemen. Zo kunnen wij bepaalde medicatie toedienen, infuus prikken, beademen en zuurstof geven indien nodig. Indien nodig kunnen we thuis ook zelf hechten.
Op het spreekuur krijgen we vaak de vraag van partners wie dan de ‘rommel’ opruimt bij een thuisbevalling. Wij werken uiteraard zo schoon mogelijk! Maar daarnaast zal de kraamzorg na de geboorte alles opruimen en het bed verschonen. Zo start jullie kraamtijd goed!
Of je nu kiest voor een thuisbevalling of het ziekenhuis. Kies altijd de plek waar jij het meeste op je gemak bent en goed kunt ontspannen. Dit zal je helpen tijdens de bevalling.
Geboorteplan
Wij raden aan om een geboorteplan te maken. Zo kunnen wij, maar eventueel ook andere zorgverleners, jou zo goed mogelijk begeleiden. Dit plan helpt om jouw voorkeuren en verwachtingen helder te maken. Je ontvang van ons tijdens de afspraken een format, die je kunt gebruiken om het geboorteplan op te stellen.
Tijdens het spreekuur zullen we het plan met jullie doornemen. Wij denken graag met je mee en geven advies over wat mogelijk is. Zo kijken we ook of jullie voorkeuren en verwachtingen haalbaar zijn. Er is namelijk niets zo voorspelbaar als een bevalling. Een geboorteplan is geen vaststaand schema, maar een hulpmiddel om jouw wensen centraal te zetten tijdens dit bijzondere moment. Het belangrijkste is dat jij je gehoord voelt en vertrouwen hebt in hoe we jouw bevalling begeleiden.
In je geboorteplan kun je aangeven:
- Waar je wilt bevallen: thuis of in het ziekenhuis (en welk ziekenhuis je voorkeur heeft)
- Wie je erbij wilt hebben tijdens de bevalling, zoals je partner of een ander vertrouwde persoon.
- Wat je belangrijk vindt in de sfeer en begeleiding tijdens de geboorte, bijvoorbeeld rust of specifieke muziek.
- Hoe je met de pijn wilt omgaan: douche/bad, massage, geboorteTENS (wat helpt jou normaal als je veel pijn hebt?). Of wil je liever gebruik maken van medicinale pijnstilling zoals een ruggenprik?
- Hoe je om wilt gaan met onverwachte situaties, zoals een keizersnede of andere medische ingrepen
Fasen van de bevalling
Een bevalling wordt opgedeeld in vier fases: de latente fase, de actieve fase (ontsluiting), de persfase, en het nageboortetijdperk.
Hoelang duurt een bevalling?
De gemiddelde duur van een bevalling is 12 tot 16 uur bij een eerste bevalling, maar dit kan sterk verschillen per vrouw. Sommige vrouwen bevallen in slechts een paar uur, terwijl andere meer dan 24 uur nodig hebben. Bij een tweede bevalling verloopt het proces meestal sneller.
Het goede nieuws is dat je tijdens de bevalling niet constant pijn ervaart. Weeën veroorzaken pijn, maar tussen de weeën door kun je vaak even tot rust komen. Probeer dus ook te focussen op deze rustmomenten!
Hieronder een overzicht van de geschatte tijdsduur per fase van de bevalling:
Fase van de bevalling | Gemiddelde tijdsduur bij een eerste bevalling | Gemiddelde tijdsduur bij een volgende bevalling |
Latente fase | 6 -12 uur | 4 - 8 uur |
Actieve (ontsluitings)fase | 4 - 8 uur | 2 - 6 uur |
Persfase | 1 - 2 uur | 30 minuten - 1 uur |
Nageboortetijdperk | 10 - 30 minuten | 10 - 30 minuten |
Let op dat deze tijden gemiddelden zijn en dat elke bevalling uniek is. Als je vragen hebt of je zorgen maakt over de duur of intensiteit van je bevalling, kun je altijd contact opnemen met je verloskundige.
Na de bevalling
Na de geboorte van je baby begint de herstelfase, een periode waarin je lichaam zich aanpast en herstelt na de zwangerschap en bevalling. Dit proces verloopt geleidelijk en vraagt zowel fysiek als mentaal tijd. De eerste zes tot acht weken na de bevalling staat je lichaam in het teken van herstel, maar volledig herstellen duurt gemiddeld drie tot vier maanden. Je kunt de volgende veranderingen verwachten:
- Baarmoeder: Deze trekt samen, waardoor je bloedverlies en naweeën kunt ervaren. Na zes weken is je baarmoeder terug in het bekken en weegt nog maar 60 gram.
- Hormonen: Na drie dagen verdwijnen de zwangerschapshormonen, en hormonen zoals prolactine en oxytocine ondersteunen de melkproductie en toeschietreflex. Dit kan leiden tot stuwing van de borsten. De grote daling van hormonen kunnen op dag 3-4 zorgen voor de kraamtranen: een normaal proces!
- Bloedverlies: Het is normaal om tot zes weken na de bevalling bloedverlies te hebben. Neem contact met ons op bij aanhoudende stolsels, koorts, of afwijkende geur.
- Bekkenbodem: Het herstel van de bekkenbodem, vagina, en buikwand duurt vijf tot acht weken. Begin rustig met oefeningen om de genezing te ondersteunen.
- Vruchtbaarheid: Je vruchtbaarheid kan onverwachts terugkeren, zelfs tijdens het geven van borstvoeding. Wacht met geslachtsgemeenschap tot het bloedverlies gestopt is en eventuele wonden genezen zijn. Denk tijdig aan anticonceptie! Je kunt bij Carmenta verloskundigen ook terecht voor een spiraal of implanon. Lees hier meer over anticonceptie!
Tips voor een goede voorbereiding
- Zorg voor een geboorteplan en bespreek je wensen met je verloskundigen
- Weet wat je kunt verwachten, zoals ontsluitingsweeën, placenta, en de rol van een kinderarts of gynaecoloog.
- Lees boeken, luister podcasts of volg een cursus. Kijk voor tips op onze pagina over zwangerschapscursus in Den Haag
- Controleer of je zorgverzekeraar de gewenste kraamzorg en eventuele ziekenhuis bevalling vergoedt.
- Zorg dat je een kraampakket in huis hebt (ook bij een ziekenhuis bevalling!). Soms wordt deze vergoedt door je zorgverzekering
- Zorg dat je vanaf 36 weken een tas klaar hebt staan voor het ziekenhuis. Hierin stop je kleertjes voor de baby (Tip: stop een volledige set kleertjes in een ziplockzakje. Zo kunnen we het vlot uit je tas pakken), comfortabele kleren voor jezelf, wat toiletspullen, setje kleding voor je partner, je favoriete snacks of drankjes en andere voorwerpen die je graag bij je wilt hebben (bijvoorbeeld je eigen hoofdkussen, voedingskussen, een lievelingsfoto, sfeerlichtjes etc).
Een bevalling is een intens, maar prachtig proces. Met de juiste voorbereiding en ondersteuning kun je vertrouwen op een veilig verloop, of je nu thuis wilt bevallen of in een ziekenhuis. Het belangrijkste is dat jij je prettig voelt bij je keuzes, zodat je optimaal kunt genieten van het moment dat je baby geboren wordt.
