Zwangerschapssuiker/ zwangerschapsdiabetes

Wat is zwangerschapssuiker of zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes is een vorm van diabetes (suikerziekte) die kan ontstaan tijdens de zwangerschap. Steeds meer vrouwen (1 op de 50) ontwikkelen in hun zwangerschap zwangerschapsdiabetes (zwangerschapssuiker). Meestal ontstaat zwangerschapsdiabetes tussen de 24 en 28e zwangerschapsweek. Door gezond te leven vanaf het begin van de zwangerschap (of liefst al ervoor) heb je hier minder kans op.

Hoe ontstaat zwangerschapssuiker/ zwangerschapsdiabetes?

Tijdens een normale zwangerschap maakt het lichaam extra insuline aan om de bloedsuikers goed te houden. Insuline is een hormoon dat wordt aangemaakt door de alvleesklier (pancreas). Insuline zorgt voor opname van suiker in de lichaamscellen, waardoor wanneer je eet erna het suikergehalte in het bloed daalt. Maar bij een zwangerschapsdiabetes gebeurt dit niet of onvoldoende. Hierdoor blijft er te veel suiker in het bloed. Deze hogere hoeveelheid suiker in het bloes kan door de placenta naar de baby gaan.

Zwangerschapsdiabetes is een milde vorm van suikerziekte en is vaak goed te behandelen. Meestal verwijzen we je tijdelijk door naar de gynaecoloog. Daar word je aanvankelijk gezien door de gynaecoloog (arts-assistent) en deze gaat de verwijzing regelen naar de diëtiste, diabetesverpleegkundige en internist. Wanneer je glucosewaarden weer genormaliseerd zijn, word je weer terugverwezen naar ons.

Meestal bestaat de behandeling uit een dieet en het advies om voldoende te bewegen. Alleen in ernstige gevallen moet je tijdens de zwangerschap insuline gebruiken. In dat geval blijf je onder controle bij de gynaecoloog.

Risicofactoren

Je hebt meer kans om zwangerschapsdiabetes te krijgen wanneer:

  • je te zwaar bent, al voor de zwangerschap
  • je een vader, moeder, broer of zus hebt met suikerziekte
  • je cholesterol of bloedsuiker te hoog zijn
  • je eerder een baby kreeg van meer dan 4500 gram
  • je al eerder zwangerschapsdiabetes had
  • je afkomstig bent uit bepaalde landen

 

" Labor is the only blind date where you know you will meet the love of your life "

" The moment the child is born, the mother is also born "

" You cannot buy happiness. Happiness is born "

" A baby is born with a need to be loved - and never outgrows it "

" A child is a love that lasts a lifetime "

" Sometimes the littlest things take up the most room in your heart "

" A new baby is like the beginning of all things - wonder, hope a dream of possibilities "