Wat is een waterbevalling?

Naarmate je zwangerschap vordert ga je ook nadenken over de manier waarop je wilt bevallen. Een steeds populairder wordende optie is een waterbevalling. Je zit daarbij in een warm bad, wat voor veel vrouwen een prettig gevoel geeft, waardoor zij ervaren dat ze beter kunnen ontspannen. Een waterbevalling kan op die manier een fijne manier zijn om te bevallen. Om je een goed beeld te geven van wat er allemaal komt kijken bij een bevalling in bad gaan we er dieper op in. Zo heb je alle nodige informatie om een goede keuze te maken.

Hoe verloopt een waterbevalling?

Het enige verschil tussen het verloop van een (half-)zittende bevalling in een comfortabel bed en een bevalling in water is, dat je op een bepaald moment plaatsneemt in het bad. Aan het proces van de bevalling zelf verandert erg weinig. Toch is de ‘ervaring’ van in een warm water in plaats van op een bed of baarkruk een verschil.. De keuze voor een waterbevalling heeft vooral betrekking op jouw eigen voorkeuren.

De voordelen

Wanneer er wordt gekozen voor een waterbevalling is dat meestal omdat de voordelen erg aanspreken. We zetten de voordelen van een bevalling in bad dan ook graag op een rijtje.

 • Rust en ontspanning
  Het feit dat je in warm water zit betekent dat je lichaam mogelijk gemakkelijker ontspant. Je kunt daardoor beter de weeën opvangen.
 • Pijnstillend
  Diezelfde rust en ontspanning maakt het voor je lichaam gemakkelijker om endorfine aan te maken. Endorfine is je lichaamseigen pijnstillingshormoon. Voldoende aanmaak hiervan helpt tegen de pijn.
 • Veilig gevoel
  Dit werkt voor iedereen anders, maar veel vrouwen die in water bevallen krijgen een veilig gevoel in het bad. Dat komt omdat je volledig wordt omsloten door warm water.
 • Bloeddrukverlagend
  Het warme water helpt je om je bloeddruk te reguleren en laag te houden.
 • Bewegen gaat gemakkelijk
  Het water ondersteunt je. Hierdoor kun je beter bewegen en van positie veranderen. In water voel je je meer gewichtloos.
 • De ontsluitingsfase gaat sneller
  Omdat je in water zit verloopt de ontsluitingsfase vaak sneller. Met name wanneer je pas bij ongeveer 5 cm ontsluiting in het bad gaat zitten.
 • De bevalling verloopt geleidelijk
  Het water helpt de bevalling geleidelijk te laten verlopen. Dit betekent dat de kans op een knip of inscheuren minder groot is. Veel vrouwen die in bad bevallen vinden dit een belangrijk voordeel.
 • Je lichaam blijft op temperatuur
  Het warme water zorgt ervoor dat je lichaam zich minder hoeft in te spannen om warmte vast te houden.
 • Je partner kan meer doen om je te helpen
  Voor partners is een waterbevalling ook fijn, omdat ze meer kunnen doen om je te helpen. Het bad moet gevuld en bijgevuld worden bijvoorbeeld, zo hebben zij minder het gevoel dat zij langs de zijlijn staan. Daarnaast mag je partner (met zwembroek) ook bij jou in bad zitten wanneer jullie dit samen prettig vinden.

Moet een waterbevalling thuis plaatsvinden?

In veel ziekenhuizen zijn de nodige voorzieningen aanwezig voor een waterbevalling. In het verleden was dit nog niet altijd het geval, maar tegenwoordig wel. Je kunt dus zowel thuis als in het ziekenhuis in het water bevallen. Bespreek dit tevoren met ons

Kan iedereen in een bad bevallen?

Soms is er een medische indicatie waardoor je niet voor een waterbevalling kunt kiezen. Los daarvan is het voor iedere vrouw mogelijk om in bad te bevallen, zowel thuis als in het ziekenhuis. Uiteraard moet het ziekenhuis dan wel een bad hebben, of moet je thuis voldoende ruimte hebben om het bad te plaatsen vlakbij je bed.

Het bad

Wanneer je thuis in een bad wilt bevallen, heb je hier een speciaal bad voor nodig. Een normaal ligbad is namelijk niet groot genoeg, omdat de verloskundige dan te weinig ruimte heeft om haar werk te doen. Je kunt een geschikt bad kopen of huren. Het huren kost je ongeveer €150,- en het kost ongeveer €350 om er eentje aan te schaffen. Gehuurde bevalbaden worden altijd met een hoes gebruikt en na gebruik ook grondig gereinigd, waardoor het volledig hygiënisch is. Toch vinden sommigen het prettiger om een nieuw bad te hebben.

De verloskundige

Wij staan jou tijdens de bevalling bij. Wanneer je voor een waterbevalling kiest is het dan ook belangrijk dat je dit met ons overlegt.

Jouw bevalling

Kies je voor een waterbevalling of juist niet? De keuze is aan jou en een verkeerde keuze kun je niet maken. Bespreek het daarom met je partner, ons en anderen zodat je je prettig voelt bij je uiteindelijke keuze. Wij hopen dat je een prettige bevalling hebt en staan voor je klaar om je hierbij te helpen.

" Labor is the only blind date where you know you will meet the love of your life "

" The moment the child is born, the mother is also born "

" You cannot buy happiness. Happiness is born "

" A baby is born with a need to be loved - and never outgrows it "

" A child is a love that lasts a lifetime "

" Sometimes the littlest things take up the most room in your heart "

" A new baby is like the beginning of all things - wonder, hope a dream of possibilities "