Wanneer kun je het beste een 3D echo laten maken?

Jouw zwangerschap is een spannende tijd. Je kunt ongetwijfeld niet wachten om je kind te ontmoeten. De meeste aanstaande ouders kijken dan ook reikhalzend uit naar het moment van de eerste echo waarop zij met eigen ogen hun baby kunnen zien. Bij de medische echo in 2D is dit vaak al het geval, maar bij een 3D echo is het allemaal nog veel beter te zien. Maar, wanneer kun je nu het beste zo’n 3D echo laten maken? En wat is het verschil tussen een medische echo en een pretecho?

Het verschil tussen een medische echo en een pretecho

Er is een verschil tussen de echo’s waarvoor wij je verwijzen naar ons eigen echocentrum ‘Het Haagse Hof’ en de echo’s die je zelf kunt aanvragen. Een aantal echo’s hoort standaard bij de zwangerschap, zoals het structureel echoscopisch onderzoek bij 19 weken (tot voor kort was deze bij 20 weken); bij deze echo wordt de baby gescreend op structurele afwijkingen (echoscopisch zichtbare afwijkingen aan de organen en rest van het lichaam).
Wil je daarnaast graag duidelijkere beelden van jouw kindje zien? Dan kan je op eigen kosten een extra echo afspreken; er wordt dan in veel gevallen voor een 3D echo gekozen.

De ideale tijd voor een 3D echo

Wanneer kan ik nu het beste een 3D echo laten maken? Hier is slechts een indicatie voor te geven, omdat het perfecte moment voor iedereen anders is. Doorgaans is de periode tussen 22 en 30 weken zwangerschap de tijd waarin vrouwen hun 3D pretecho laten maken. Het kan zijn dat er bij 22 weken nog geen duidelijk beeld te krijgen is. Dat heeft met verschillende factoren te maken. Ons advies is om de timing van deze echo in overleg met het echocentrum te doen.

Andere veel gestelde vragen over de 3D of 4D echo

Naast het beste moment voor deze echo worden er ook enkele andere vragen regelmatig gesteld. We beantwoorden deze graag voor je.

  • Wat is eigenlijk het verschil tussen 2D, 3D en 4D echo’s?

Een 2D echo is een echo in zwart-wit, waarbij je eigenlijk een soort doorsnede van je kindje ziet. Bij een 3D echo zie je ook daadwerkelijk diepte en kun je de vormen van jouw kindje veel beter onderscheiden. Bovendien zijn 3D echo’s doorgaans in kleur. Een 4D echo is eigenlijk een live-3D echo, waarbij je de beelden met diepte en in kleur ziet en deze bovendien bewegen! Zo krijg je een nog duidelijker beeld.

  • Hoeveel mensen mag ik meenemen naar de 3D echo?

Zolang zij in de ruimte passen kun je vrij veel mensen meenemen naar je 3D echo. Bedenk je wel goed of je dit prettig vindt of juist niet en bepaal zelf hoeveel mensen je er graag bij zou willen hebben. Overleg dit wel altijd even met het echocentrum waar je de 3D echo laat maken.

  • Hoe zit het met de geslachtsbepaling?

Sommige ouders willen graag voor de geboorte weten welk geslacht hun kindje heeft. Andere laten zich liever verrassen bij de geboorte. Bij het maken van een echo wordt er met deze wens rekening gehouden; afhankelijk van je voorkeur, zal de echoscopist niet of wel het geslacht van je baby in beeld proberen te brengen. Een garantie is echter niet te geven, aangezien jouw kind vaak zelf bepaald hoe hij of zij in je buik ligt!

Een 3D echo laten maken?

Zou je graag een 3D echo willen laten maken, of heb je nog vragen over de 3D echo? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je dan graag verder.

" Labor is the only blind date where you know you will meet the love of your life "

" The moment the child is born, the mother is also born "

" You cannot buy happiness. Happiness is born "

" A baby is born with a need to be loved - and never outgrows it "

" A child is a love that lasts a lifetime "

" Sometimes the littlest things take up the most room in your heart "

" A new baby is like the beginning of all things - wonder, hope a dream of possibilities "