Vruchtbare dagen

Als je zwanger wilt worden, is het natuurlijk belangrijk te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. De meest vruchtbare tijd vindt vaak plaats tussen de 3 en 6 dagen tot en met je ovulatie. Je kunt vooraf niet zeggen wanneer je precies een eisprong zult hebben. Door te kijken wat de duur is van jouw cyclus, kun je jouw ovulatie berekenen. Je kunt dan bepalen wanneer het de beste tijd is om te vrijen voor een hogere kans op een bevruchting.

De cyclus van een vrouw

De menstruatiecyclus is voor iedere vrouw anders. Het merendeel van de vrouwen heeft een regelmatige cyclus van 28 dagen. Dan kun je ervan uitgaan dat je ovuleert (je eisprong/ovulatie hebt) rondom de 14e dag. Heb je een langere cyclus van 32 dagen? Dan ovuleer je rondom de 18e dag.

Wat is nu de beste frequentie van vrijen, gemeenschap hebben, om je zwangerschapskans te vergroten? En is het nodig om ‘op de kalender’ te vrijen als je zwanger wilt worden?
Als je begint met zwanger worden en twee tot drie keer per week vrijt, hoeft dat echt niet. Je kunt dan de voorbehoedsmiddelen achterwege laten en zorgeloos vrijen. Daarmee heb je een behoorlijke kans dat je binnen een halfjaar zwanger bent. Hiermee voorkom je ook dat het vrijen een verplicht nummer wordt.

Het allerbelangrijkste is dat je eerst voor jezelf achterhaalt wat de duur en regelmaat is van jouw menstruatiecyclus. Heb je een cyclus van 28 dagen of een kortere dan wel een langere een cyclus? Wanneer je dit weet, kun je berekenen wanneer je ovuleert en wanneer je de grootste kans hebt zwanger te raken.

Wanneer ben je vruchtbaar?

Een veel gestelde vraag is ‘hoeveel dagen na je menstruatie ben je vruchtbaar?’ of ‘wanneer ben je vruchtbaar?’. Belangrijk om te weten is dat een cyclus gemiddeld 28 dagen duurt. Je eigen cyclus kun je berekenen door vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie de dagen te tellen tot de dag dat je opnieuw ongesteld wordt.

Nu je weet wat jouw cyclus is, kun je ook berekenen wanneer je vruchtbare dagen zijn:

  • Gemiddeld vindt je ovulatie, ook wel de eisprong genoemd, 14 dagen vóór de volgende menstruatie plaats; dit is bij een regelmatige cyclus van 28 dagen in het midden van je cyclus berekend vanaf de 1e dag van je laatste menstruatie;
  • Je meest vruchtbare periode is dus rond de 14e dag en twee dagen ervoor. Bij een kortere cyclus is de eisprong dan ook eerder en bij langere cyclus is de ovulatie later. Dit leggen we hieronder uit

Ovulatie berekenen

Je vruchtbare dagen vinden dus plaats op de dag van je ovulatie en twee dagen hiervoor.
Onthoud dat je natuurlijk ook vruchtbaar bent tussen 3 tot 5 dagen voor je ovulatie, maar de kans is op een bevruchting is dan kleiner. Hetzelfde geldt voor de periode na je ovulatie, dan is de kans nauwelijks nog aanwezig.
Hieronder zie je in de tabel een overzicht:

Dagen voor de ovulatie Vruchtbare dagen
6 dagen voor de ovulatie Bevruchting zeer onwaarschijnlijk
5 dagen voor de ovulatie Bevruchting laag onwaarschijnlijk
4 dagen voor de ovulatie Bevruchting onwaarschijnlijk
3 dagen voor de ovulatie Bevruchting waarschijnlijk
2 dagen voor de ovulatie Bevruchting zeer waarschijnlijk
1 dag voor de ovulatie Bevruchting zeer waarschijnlijk
Ovulatie Bevruchting hoogstwaarschijnlijk
1 dag na de ovulatie Bevruchting slechts eerste uren waarschijnlijk
2 dagen na de ovulatie Kans op bevruchting afwezig

Tips vruchtbare dagen berekenen

Er zijn veel tips die je kunt toepassen om je vruchtbare dagen te berekenen. Het zijn handige methoden om het juiste moment van ovuleren vast te stellen:

  • Terugrekenen vanaf je eerste dag van je menstruatie (volgende menstruatie – 14 dagen); door je menstruatieperioden een tijdje bij te houden krijg je meer inzicht in je cyclus;
  • Een cycluskalender bijhouden door je basale lichaamstemperatuur in curve te brengen; een ovulatie geeft een lichte temperatuurstijging:
  • Een ovulatietest

Vruchtbaarheid algemeen

Voor een bevruchting is een eicel en een zaadcel nodig. Hierbij spelen naast de vruchtbare dagen, zowel de kwaliteit van het sperma en als de eicel een grote rol. De vruchtbaarheid van een vrouw en man hangt af van meerdere factoren; denk aan gewicht, leeftijd en leefstijl. Denk hierbij aan voeding, roken, alcohol, drugs, medicijngebruik en daarnaast genetische en erfelijke factoren. Bij Kortekaas Verloskundige kun je terecht voor een preconceptie consult. We zoeken samen uit of je rekening moet houden met bepaalde factoren en begeleiden jullie hier graag bij.

Vruchtbaarheid vrouw

De eerste uren na de ovulatie is een vrouw het meest vruchtbaar. De vruchtbaarheid neemt na de eerste uren snel af. Wanneer de kwaliteit van de rijpe eicel goed is kan een vrouw gemiddeld 12 uur vruchtbaar zijn. Bij een mindere goede omstandigheden/kwaliteit kun je korter vruchtbaar zijn.

Als je vrijt/gemeenschap hebt in de periode tussen 3 dagen vóór de ovulatie tot de dag van ovulatie zelf, ben je het meest vruchtbaar. Een bevruchting is moment wanneer het eicel en zaadcel samensmelten.

Vruchtbaarheid man

Het zaad van de man blijft gemiddeld 3-5 dagen actief in de eileider en de baarmoeder. Dit verschilt per man. In sommige gevallen kan het zaad 5 tot 7 dagen actief blijven. Het komt ook voor dat het zaad nog geen twee dagen in leven blijft.

De bewegelijkheid van het zaad speelt een grote rol bij een bevruchting. Hierbij wordt er gekeken naar de duur van het zaad om bij de eicel te komen. Hoe sneller een zaadcel beweegt, hoe groter de kans is op bevruchting.

" Labor is the only blind date where you know you will meet the love of your life "

" The moment the child is born, the mother is also born "

" You cannot buy happiness. Happiness is born "

" A baby is born with a need to be loved - and never outgrows it "

" A child is a love that lasts a lifetime "

" Sometimes the littlest things take up the most room in your heart "

" A new baby is like the beginning of all things - wonder, hope a dream of possibilities "