Vruchtbaarheid

Van mannen wordt wel eens gezegd dat ze altijd vruchtbaar blijven. Dat klopt, maar het sperma van de man wordt na zijn 45e wel kwalitatief minder. Als vrouw ben je tot je 30e het meest vruchtbaar. Daarna neemt je vruchtbaarheid steeds meer af en heb je steeds minder eicellen. Je kunt daarom het best voor je 35e kinderen krijgen.

Zwanger worden

Als je zwanger wilt worden, is het natuurlijk verstandig om vaker te vrijen. Maar daarnaast is het ook handig om te weten op welke dagen je precies vruchtbaar bent. Bij een regelmatige cyclus heb je een eisprong ongeveer 14 dagen voordat je ongesteld moet worden. Er zijn tegenwoordig ook verschillende tests bij de apotheek of de drogist te koop die voorspellen wanneer je een eisprong hebt. Het beste is om 24 tot 48 uur voor de eisprong met elkaar te vrijen.

Negatieve invloeden

Er zijn veel zaken die de vruchtbaarheid negatief kunnen beïnvloeden, zowel bij mannen als bij vrouwen. Je kunt hierbij denken aan giftige stoffen of chemicaliën, roken, alcohol en drugs. Ook bijwerkingen van geneesmiddelen kunnen een rol spelen bij een verminderde vruchtbaarheid. Daarnaast is je lichamelijke gezondheid van belang. Over- en ondergewicht, eetstoornissen (of extreem afvallen) en zware lichamelijke inspanningen kunnen de vruchtbaarheid verminderen.

Wat is wel goed?

Een gezonde levensstijl is belangrijk voor mannen en vrouwen. Je kunt hierbij denken aan gezonde voeding, voldoende beweging, en stoppen met roken. Ook je psychische gezondheid is belangrijk, neem daarom op tijd rust en vermijd stress.

Wat als het niet lukt?

Ongeveer 80 tot 90 procent van de vrouwen met een kinderwens wordt binnen een jaar zwanger. Misschien ben je niet op de hoogte hoe je zelf de kans op een zwangerschap kan verhogen. Bijvoorbeeld wanneer je vruchtbare dagen zijn en wanneer je dus het best met elkaar kunt vrijen om zwanger te worden.

Als je na een jaar (gericht) proberen nog niet zwanger bent, ga dan naar je huisarts. Hij of zij kan jullie verwijzen naar het ziekenhuis, waar ze nader onderzoek kunnen doen naar de oorzaken. De gynaecoloog (fertiliteitsarts) zal met jullie eventuele vervolgstappen doornemen.

Bron: cjgdenhaag.nl

" Labor is the only blind date where you know you will meet the love of your life "

" The moment the child is born, the mother is also born "

" You cannot buy happiness. Happiness is born "

" A baby is born with a need to be loved - and never outgrows it "

" A child is a love that lasts a lifetime "

" Sometimes the littlest things take up the most room in your heart "

" A new baby is like the beginning of all things - wonder, hope a dream of possibilities "