Vruchtbaarheid – Man

Om een eicel te kunnen bevruchten, is het belangrijk dat de man voldoende beweeglijke en gezonde zaadcellen heeft. Dat is nodig, omdat alleen gezonde zaadcellen het vermogen hebben om de eicel ook werkelijk te bereiken en te bevruchten.

Niet te warm

Het is belangrijk voor de kwaliteit van het sperma om je zaadballen (testikels) een beetje koel te houden. Voor een goede aanmaak van sperma is een temperatuur van de zaadballen van ongeveer 34 graden het best.

  • Het is beter om geen strakke onderbroeken te dragen, ook ’s nachts niet. Draag voldoende ruime, bij voorkeur katoenen, bovenbroeken.
  • Warme ligbaden en saunabezoek zijn lekker ontspannend, maar minder goed voor de spermakwaliteit.

Lang zitten

Je kunt beter niet te lang achtereen zitten. Mannen met een zittend beroep, bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs, kunnen minder vruchtbaar zijn. De zaadballen worden door het zitten warmer dan wanneer ze vrij hangen.

Een gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl is belangrijk voor de vruchtbaarheid van mannen. Je kunt hierbij denken aan gezonde voeding, voldoende beweging en stoppen met (of vermijden van) chemicaliën, alcohol, roken en drugs.

Voeding

Wat betreft voeding is voldoende inname van vitaminen en mineralen noodzakelijk. Vooral voor de productie van zaadcellen zijn vitamine C en zink belangrijk. Voor mannen geldt dus: eet voldoende verse groenten, vruchten, verse vis, vlees, ei, bruine boterhammen en appelstroop.

Chemicaliën

Werk je in de tuinbouw, bij een schildersbedrijf of in een fabriek? Kijk dan uit met chemicaliën, zoals lood, verf en pesticiden. Chemicaliën hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van sperma.

Leeftijd

Bij mannen heeft de leeftijd veel minder invloed op de vruchtbaarheid dan bij vrouwen. Mannen kunnen vaak tot op hoge leeftijd kinderen verwekken. De kwaliteit van het sperma lijkt bij oudere mannen wel minder te worden. Vanaf 45 jaar worden de zaadcellen namelijk minder beweeglijk en de zaadlozingen worden kleiner. Het aantal afwijkende zaadcellen neemt licht toe.

Zaadlozingen

Veel mannen kunnen het niet geloven, maar het is echt waar! Het sperma van een man wordt minder goed als hij op een dag meerdere zaadlozingen heeft. De voorraad rijpe zaadcellen raakt dan uitgeput. Het zaad is het krachtigst als je om de dag vrijt.

Grieperig, verkouden of koortsig?

Na griep, verkoudheid of koorts is de kwaliteit van het sperma bij de meeste mannen wat minder. Dat wil zeggen: er zijn minder zaadcellen en ze bewegen wat minder snel, waardoor de kans op een zwangerschap iets minder groot is. De aanmaak van nieuw sperma duurt ongeveer een maand. Ongeveer 3 maanden nadat je ziek bent geweest, zijn de zaadcellen weer van dezelfde kwaliteit.

" Labor is the only blind date where you know you will meet the love of your life "

" The moment the child is born, the mother is also born "

" You cannot buy happiness. Happiness is born "

" A baby is born with a need to be loved - and never outgrows it "

" A child is a love that lasts a lifetime "

" Sometimes the littlest things take up the most room in your heart "

" A new baby is like the beginning of all things - wonder, hope a dream of possibilities "