Thuisbevalling: Hoe verloopt een thuisbevalling?
Het is een vraag die vaak wordt gesteld wanneer je zwanger bent. Ga je thuis bevallen of in het ziekenhuis? Nederland is een van de weinige westerse landen waar het normaal is om thuis te bevallen. Uit de laatste landelijke cijfers blijkt dat ongeveer 15% van de vrouwen kiest voor een thuisbevalling. Waar moet je rekening mee houden? We vertellen je graag alles wat je moet weten om een keuze te maken waar je je prettig bij voelt.
Voorwaarden voor een thuisbevalling
Niet iedereen kan kiezen voor een thuisbevalling. Bij de intake nemen we een uitgebreide anamnese af. Dit houdt in dat we vragen naar jouw gezondheid en die van de aanstaande vader en van beide families. Afhankelijk van deze uitkomst en de eventuele eerdere bevalling(en) maken we gezamenlijk met jou/jullie een geboortezorgplan; hierbij hanteren we zoveel mogelijk de plaatselijke en landelijke richtlijnen. Hierbij geldt de juiste zorg op de juiste plaats door de juiste zorgverlener.
Daarnaast is er een aantal criteria die onlosmakelijk aan de mogelijkheid voor een thuisbevalling verbonden zijn.
- Je bent tenminste 37 weken zwanger en de baby ligt met het hoofdje naar beneden
- Er kan een brancard vanaf jouw bed naar buiten rijden; wij willen je bij een voornemen voor een thuisbevalling dan ook vóór de 37e week bezoeken om dit samen te bekijken. We combineren dit met een zwangerschapscontrole.
De voor- en nadelen van thuis bevallen
Bij een thuisbevalling moet je met allerlei factoren rekening houden, maar dat geldt natuurlijk ook voor een bevalling in het ziekenhuis. Uiteindelijk gaat het om de beste zorg op de beste plaats.
We hebben de voor- en nadelen voor je opgeschreven om je te helpen bij het maken van je keuze.
Voordelen van thuis bevallen
- In je eigen huis voel je je veilig en op je gemak, dit is voor veel vrouwen die thuis willen bevallen het belangrijkste voordeel.
- Je hoeft niet in de auto te stappen met weeën.
- Wanneer de bevalling voorbij is en de verloskundige weer weg is, ben je nog altijd thuis, in je eigen bed, in je eigen vertrouwde omgeving waarbij de kraamverzorgende jullie verder op weg helpt met betrekking tot de zorg voor de baby en jezelf.
- De verzekering vergoedt de kosten van een thuisbevalling.
De nadelen
- Wanneer de bevalling anders verloopt dan te verwachten was, moet je alsnog naar het ziekenhuis toe. Dit is in de meeste situaties met eigen vervoer; de hulp van de ambulance wordt uitsluitend ingeroepen bij een situatie waarbij we snel in het ziekenhuis willen zijn.
- Het is dus niet altijd een spoedsituatie. Wanneer de baby in het vruchtwater gepoept heeft (meconiumhoudend vruchtwater), je weeën niet effectief genoeg zijn of wanneer je extra pijnstilling wilt, dan wordt de bevalling alsnog naar het ziekenhuis verplaatst.
Wat heb je allemaal nodig?
Wanneer je er voor kiest om thuis te bevallen, komt daar wat voorbereiding bij kijken. Na de dertigste week nemen wij een lijstje met je door waarop staat wat er in huis moet zijn voor de bevalling. De belangrijkste dingen zitten in je kraampakket die veelal in het aanvullende pakket bij de zorgverzekering zit. Daarnaast heb je een thermometer en kruiken nodig. Tot slot vragen we je om ook een koffer of tas klaar te zetten die direct meegenomen kan worden indien je toch naar het ziekenhuis moet.
Hoe verloopt een thuisbevalling?
Rond 36-37 weken nemen we met jullie door wanneer jullie ons kunnen bellen wanneer de bevalling begonnen is. Wij geven je dan advies en komen op een zeker moment bij jullie thuis om te beoordelen hoe het met je is en hoe ver de ontsluiting gevorderd is. Afhankelijk van de situatie blijven we bij je of spreken in overleg met je/jullie af dat we over een paar uur weer komen beoordelen. We zullen altijd benadrukken dat je moet bellen wanneer je ongerust bent of intensievere begeleiding wenst. Dit is niet anders dan bij een poliklinische bevalling.
Jouw bevalling
Hoe de bevalling verloopt is voor iedereen anders, maar we zullen je zo goed en professionele mogelijk begeleiden binnen het comfort van je eigen thuis. We wensen iedereen een bevalling toe waar je goed op terug kan kijken.
Vanuit onze verloskundigenpraktijk begeleiden we vele bevallingen, waaronder thuisbevallingen. Wil je begeleid worden door onze praktijk? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder met je vragen.