Tandvleesontsteking

Wie om zijn gezondheid geeft, zorgt goed voor zijn tanden én zijn tandvlees. Dat geldt zeker voor zwangere vrouwen. Gezond tandvlees voorkomt vroeggeboorte van de baby.

Tandvleesontstekingen ontstaan door bacteriën in de tandplaque die het tandvlees doen zwellen. Bijna een derde van de Nederlandse bevolking lijdt eraan, meestal onbewust. De aandoening begint door gebrekkige mondhygiëne. Hoe snel zij om zich heen grijpt, hangt af van erfelijke aanleg en het type bacterie dat zich in de mond nestelt. Maar ook stress, roken en een verminderde weerstand kunnen meespelen.

Er moet meer aandacht komen voor de aandoening, vinden Frank Abbas en Arie Jan van Winkelhoff, hoogleraren aan de Rijksuniversiteit Groningen/UMCG. Niet alleen om tanden en kiezen te beschermen. Want tandvleesontsteking kan bijdragen aan tal van andere medische klachten. Tot reuma, hartklachten en vroeggeboorte aan toe.

Moeders van te vroeg geboren kinderen hebben significant vaker last van tandvleesontsteking, zo blijkt uit recent onderzoek. Andersom ziet het er naar uit dat behandeling van de ontsteking de kans op vroeggeboorte kan helpen verminderen.

De laatste jaren wordt steeds duidelijker wat precíes het verband is tussen tandvleesontsteking en andere aandoeningen. ‘Door de tandvleesontsteking verkeert je immuunsysteem in een constante alarmfase,’ legt hoogleraar medische microbiologie Arie Jan van Winkelhoff uit. ‘De bacteriën in de pockets kunnen in de bloedbaan terecht komen en zo ook in de rest van je lichaam problemen veroorzaken.’

Zo neemt door de ontsteking de hoeveelheid C-reactief proteïne (CRP) in het bloed toe, legt Van Winkelhoff uit, wat kan bijdragen aan hart- en vaatziekten. Ook de hoeveelheid prostaglandine (PGE) neemt toe, wat tot vroeggeboorte kan leiden.

Abbas: ‘Je merkt niet dat je beginnende tandvleesontsteking hebt, omdat je de ontstekingshaard niet ziet en het ontstekingsvocht in de mond snel wordt afgevoerd. Er ontstaan dus geen abcessen, zodat je geen pijn hebt’.

Hoogleraar parodontologie Frank Abbas: ‘Goed poetsen is zéker niet genoeg. Mensen moeten meer flossen, en meer gebruik maken van tandenstokers en ragers. Alleen zo houd je je tanden en kiezen écht goed schoon en voorkom je dat bacteriën in de tandplaque het tandvlees aantasten.’ Ook niet alle tandartsen besteden genoeg aandacht aan de conditie van het tandvlees, meent de parodontoloog. ‘Vraag je tandarts hoe het met je tandvlees staat, is mijn advies. Zorg dat goed gecontroleerd wordt of er een beginnende ontsteking is. Want als je het op tijd ontdekt, kun je met goede mondhygiëne een hoop problemen voorkomen. Patiënten mogen best wat mondiger worden tegen hun tandarts.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

" Labor is the only blind date where you know you will meet the love of your life "

" The moment the child is born, the mother is also born "

" You cannot buy happiness. Happiness is born "

" A baby is born with a need to be loved - and never outgrows it "

" A child is a love that lasts a lifetime "

" Sometimes the littlest things take up the most room in your heart "

" A new baby is like the beginning of all things - wonder, hope a dream of possibilities "