Stuitligging
Heb je het idee dat je kindje met het hoofdje tegen je ribben ligt vertel het dan aan ons. Tot de 35e week mag dit overigens gewoon. Vanaf de 37e week wordt de kans dat je kindje vanzelf draait steeds kleiner. Indien wij bij die termijn vermoeden dat het kindje niet met zijn hoofdje naar beneden ligt, geven we jou een verwijsbrief om door middel van echoscopie de ligging vast te stellen. Als je kindje een aantal weken in de baarmoeder in stuitligging heeft gelegen kan je dit goed zien. De eerste uren na de bevalling liggen de beentjes nog steeds omhoog.
Er bestaan verschillende wijzen waarop je baby in stuitligging kan liggen:
- onvolkomen stuitligging: de benen liggen helemaal omhoog naast het lichaam, zodat het kind als het ware op zijn tenen kan sabbelen.
- volkomen stuitligging: de bovenbenen zijn langs het lichaam gestrekt, maar de knieën zijn gebogen, zodat de voeten naast de billen liggen (‘kleermakerszit’).
- half onvolkomen stuitligging: één been ligt gestrekt naar boven zoals bij een onvolkomen stuitligging, het andere been ligt naar beneden, zoals bij een volkomen stuitligging.
- voetligging: het kind ligt met een of beide benen gestrekt naar beneden, zodat een of twee voetjes onder de billen liggen.
Kijk ook even bij:
- Folder stuitligging en uitwendige versie, informatie van de KNOV
- Folder stuitligging HagaZiekenhuis
- stuitligging, informatie van De Gynaecoloog