Spataderen
Spataderen worden veroorzaakt door het hormoon progesteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat de wanden van de bloedvaten verslappen en de klepjes die in de aderen zitten en ervoor zorgen dat het bloed niet terug kan stromen in de benen, niet zo goed meer werken. Doordat de vaatwand verslapt kan het vat gaan uitzetten. Als de kleppen niet goed meer werken stroomt er iets bloed terug in de benen (in plaats van richting het hart) Tezamen zorgt dit ervoor dat je spataderen kunt krijgen.
Ter voorkoming van spataderen is het belangrijk dat je de doorstroming van de benen bevordert.
Tip: Zit niet met de benen over elkaar en beweeg je voeten regelmatig als je lang zit. Probeer niet te lang stil te staan, als je staand werk doet, maak dan regelmatig loopbewegingen.
Advies: Laat ons weten dat je spataderen hebt, wij kunnen dan beoordelen of het nodig is dat je steunkousen gaat dragen.
Vaginale spataderen komen ook voor, dit kan vaak een heel vervelend gevoel geven. Steunkousen helpen hierbij ook niet om de klachten te verminderen.
Tip: Doe als je ’s middags gaat rusten wat ijsklontjes in een washand en druk die tegen de vaginale spataderen aan, dit zorgt ervoor dat de druk afneemt en de pijn verminderd. Vaginale spataderen zijn geen belemmering voor een normale bevalling.
Aambeien zijn in principe spataderen van de anus. Ook hier kan een washand met ijsklontjes uitkomst bieden. Probeer bij de ontlasting niet teveel mee te drukken en duw aambeien die zeer doen naar binnen. Krijg je last van aambeien, reinig dan je anus na iedere toiletgang met lauw water in plaats van toiletpapier en pas – net als bij verstopping – je leefregels aan. Heb je erge pijn, vraag dan aan je huisarts een goede zalf voor te schrijven.
Zowel aambeien als spataderen verdwijnen tijdens de ontzwangering weer voor het grootste gedeelte, vaak blijf je er wel iets van zien. Dit is ook afhankelijk van de situatie voordat je zwanger werd.
Kijk ook even bij aambeien.