Pijnstilling

Soms is het niet mogelijk om te bevallen zonder pijnstilling. Schaam je daar niet voor en denk vooral niet dat je gefaald hebt. Bevallen is nu eenmaal een enorme klus en bij de een gaat dat anders dan bij de ander.

Tijdens de zwangerschapcontroles bespreken we dit uitgebreid met jullie.

Wordt de bevalling te zwaar, te pijnlijk, te langdurig, dan zullen we samen met jullie een passende oplossing bedenken. Welke vorm van pijnstilling het ook wordt, deze zal alleen toegediend worden in een polikinische setting en is veelal een overdracht naar de gynaecoloog. Eerst wordt er een CTG gemaakt (30 minuten registreren van het hartje van de baby). Wanneer de conditie van de baby optimaal is, zijn er meerdere opties van pijnstilling:

  • een pompje met pijnstilling (remifentanyl) dat je zelf bedient. Tijdens de bevalling worden zowel jij als de baby de gehele ontsluitingsperiode constant electronisch bewaakt zodat er snel opgetreden kan worden als daartoe aanleiding is. Zodra het pompje uitgeschakeld wordt, zal de werking snel weg zijn.
  • de ruggeprik. Hiervoor geldt hetzelfde qua bewaking van jou en de baby. Als deze medicatie gestopt wordt, duurt het even vooraleer de pijnstilling verdwenen is en het gevoel van de weeën weer teugkomt. Dit hoeft geen nadeel te zijn. Het vraagt alleen om meer geduld. Het komt regelmatig voor dat barenden die een ruggeprik hebben, koorts krijgen. Jij krijgt dan mbv een infuus antibiotica. De baby wordt dan na de bevalling opgenomen op de kinderafdeling en zal ook antibiotica per infuus krijgen.
  • pethidine toegediend door middel van een prik in je bovenbeen of bil. Pethidine is een spierontspanner waardoor de cirkel van pijn en stress doorbroken wordt. Er kan ook phenergan aan toegevoegd worden om even te kunnen slapen.De weeën stoppen niet maar door de ontspanning van de spieren kunnen de weeën beter hun werk doen. Het is afhankelijk van het ziekenhuis waar je bevalt of dit middel aangeboden wordt.

Kijk ook eens bij TENS.

Meer informatie

In dit filmpje zie je professionals, zoals een verloskundige, gynaecoloog en een neurowetenschapper, die informatie geven over baringspijn, de meest voorkomende pijnbehandelingsmethoden en hoe je je kunt voorbereiden op de bevalling. Ook komen moeders en vaders aan het woord. Zij vertellen over hun voorbereiding en verwachtingen voor de bevalling.

In onderstaande animatiefilm zie je in een verkorte versie uitleg over de meest voorkomende pijnbehandelingsmethoden, met de voor- en nadelen.

" Labor is the only blind date where you know you will meet the love of your life "

" The moment the child is born, the mother is also born "

" You cannot buy happiness. Happiness is born "

" A baby is born with a need to be loved - and never outgrows it "

" A child is a love that lasts a lifetime "

" Sometimes the littlest things take up the most room in your heart "

" A new baby is like the beginning of all things - wonder, hope a dream of possibilities "