Ovulatietest
Ovulatietesten gebruiken wanneer je probeert zwanger te raken wordt steeds populairder. Voorheen was het normaal om zonder hulpmiddelen zwanger proberen te raken. Tegenwoordig zien we dat een ovulatietest veel informatie biedt, wat enorm handig is wanneer je zwanger wil worden.
Maar hoe werkt nu zo’n ovulatietest en is dit het enige wat je nodig hebt wanneer je meer wilt leren over je eigen lichaam?
Waarom een ovulatietest?
Wanneer je al een langere periode, bijvoorbeeld een jaar, zwanger probeert te worden en dit niet lukt, dan wil je mogelijk meer weten. Misschien heb je al één of meerdere kinderen en ging je er vanuit dat je ook deze keer weer zwanger zou worden. Misschien wordt dit je eerste kind en lukt het niet binnen afzienbare tijd. Wellicht ben je al op zoek gegaan naar meer informatie. Om zwanger te worden is het belangrijk om op de juiste momenten seks/gemeenschap te hebben. Met een ovulatietest kun je zien wanneer je het vruchtbaarst bent zodat je weet dat je rond deze periode seks/gemeenschap moet hebben. Zo heb je de meeste kans zwanger te raken.
Hoe werkt een ovulatietest
Een ovulatietest ziet er eigenlijk hetzelfde uit als een zwangerschapstest. Je dient te plassen over een absorberend stokje en na een aantal minuten zie je of je rond je ovulatie/eisprong zit. De verschillen tussen de ovulatietesten is dat ieder merk een ander teken laat zien.
Belangrijk om te weten is dat een ovulatietest niet laat zien wanneer je precies ovuleert, maar wanneer je hormoonpiek is. Deze hormoonpiek laat zien dat er voor dat er een eisprong plaatsvindt. In de meeste gevallen is dit ongeveer na 24 tot 36 uur.
Ovulatietest en zwangerschap
Ongeveer 24 tot 36 uur voordat de eisprong plaatsvindt, neemt in de urine de hoeveelheid Luteïniserend Hormoon (LH) toe. Dit hormoon (samen de oestrogenen die door de eierstokken geproduceerd worden) bereidt het baarmoederslijmvlies voor op de mogelijke innesteling van een bevruchte eicel. Wanneer een verhoogde concentratie van het hormoon in de urine wordt waargenomen met de ovulatietest is dat het moment waarop de meeste kans bestaat om zwanger te worden.
Wanneer gebruik je een ovulatietest
De meeste vrouwen hebben een cyclus van 28 dagen en daarnaast zijn er vrouwen met een kortere danwel langere cyclus én er zijn vrouwen met een onregelmatige cyclus. Neem de gebruiksaanwijzing van de ovulatietest goed door; deze kan per merk ovulatietest Verder is het goed om te weten dat je ten minste 4 uur niet geplast hebt voordat je een ovulatietest hebt gedaan.
Ovulatietest kopen
Wil je ovulatietesten uitproberen en zo meer over je lichaam/ je eisprong leren? Zwangerschapstesten en ovulatietesten kun je kopen bij de apotheek of drogisterij, maar zijn ook eenvoudig via internet te bestellen. Vaak is via internet bestellen goedkoper en je hoeft niet ongemakkelijk aan de kassa te staan.