Naweeën

Hoera! Jouw baby is geboren en je kunt je geluk niet op. Het zware werk is achter de rug en je kunt gaan genieten van jouw pasgeboren baby. Plotseling krijg je opnieuw buikpijn. Daar dacht je eigenlijk wel vanaf te zijn. Maak je geen zorgen, dit zijn naweeën. Een volkomen natuurlijk verschijnsel dat hoort bij het herstel van je lichaam na de bevalling. Om je hier een goed beeld van te geven vertellen we je alles wat je moet weten over naweeën.

Hoe naweeën werken

Na de geboorte van je baby en placenta blijft je baarmoederspier samentrekken. Dit doet je lichaam om de bloedvaten die verbonden waren met de placenta dicht te knijpen waardoor het bloedverlies beperkt blijft. Door de samentrekkingen neemt de baarmoeder in de loop van de weken zijn oorspronkelijke vorm weer aan. Die samentrekkingen zijn de naweeën. Deze kunnen vrij sterk en pijnlijk zijn, maar het verschilt per vrouw hoeveel last je hiervan hebt. Voor de een is het een lichte buikpijn terwijl de ander heftige menstruatiepijn ervaart. Je kunt tot enkele weken na de bevalling een pijnlijk gevoel hebben in je buik. De werkelijke naweeën zelf komen vooral de eerste dagen na de bevalling voor en nemen dan snel af.

Ontzwangeren

Naweeën zijn onderdeel van een proces dat je lichaam na de bevalling doormaakt. Ongeveer negen maanden lang heeft je lichaam zich voorbereid op en aangepast aan de baby in de baarmoeder. Na de bevalling heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen en terug te gaan naar de situatie van voor je zwangerschap. Sommigen zeggen weleens: ‘negen maanden op, negen maanden weer af’. Hier geldt opnieuw dat de periode die je lichaam nodig heeft voor iedereen anders is. Hoe snel dat bij jou gaat maakt niet zoveel uit, maar het is wel belangrijk dat je je lichaam de rust gunt om hieraan te werken. De naweeën zijn slechts een onderdeel van dit proces, dus zorg goed voor jezelf.

Borstvoeding

Wanneer je borstvoeding geeft aan je pasgeboren baby, kan dit naweeën opwekken. Wanneer de baby aan de borst drinkt, komt er een hormoon (oxytocine) in het bloed dat zorgt voor het toeschieten van de melk en het samentrekken van de baarmoeder; dit samentrekken van de baarmoeder na de bevalling noemen we naweeën. Tijdens en vlak na het borstvoeding geven kan je de eerste paar dagen meer naweeën voelen. Dit is een normaal verschijnsel en zorgt ervoor dat de baarmoeder weer klein wordt.

Eerste, tweede of volgende bevalling

Er is een verschil in naweeën tussen jouw eerste bevalling en eventuele bevallingen daarna. De naweeën na een eerste bevallingen zijn vaak minder duidelijk aanwezig dan na een volgende bevalling.

Hoeveel pijn doen naweeën?

We stipten de pijn van naweeën al even aan. Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Ieder lichaam is anders waardoor de hoeveelheid pijn bij naweeën per vrouw verschilt.

Wat kun je doen tegen de pijn?

Wanneer je veel last hebt van de pijn bij naweeën kun je verschillende dingen doen om dit te verzachten. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

 • Pijnstilling
  Neem gerust een pijnstiller in de vorm van 2 tabletten paracetamol (= 1000 mg totaal), met een maximum van 3000 mg per dag. Dit mag ook bij borstvoeding!!
 • Kruik
  Een warme kruik op je buik kan de pijn verzachten.
 • Warmte
  De warme straal van de douche kan ook verzachtend zijn. Maar let op, na een bevalling kun je van warm douchen soms duizelig worden.
 • Toilet
  Met een volle blaas kunnen de naweeën meer pijn doen. Ga dus regelmatig naar het toilet. Probeer iedere drie uur te plassen maar in ieder geval voor de borstvoeding.
 • Ademhaling
  De ademhalingsoefeningen die je tijdens je zwangerschap hebt geleerd kun je ook gebruiken om de pijn van de naweeën te verlichten.

Hoe weet ik of er iets mis is?

Wanneer je veel pijn hebt, vraag je je wellicht af of alles wel in orde is, ondanks het feit dat naweeën volkomen natuurlijk en normaal zijn. Mochten jouw naweeën na enkele dagen niet minder worden, of blijf je veel bloed verliezen of maak je je zorgen? Neem dan contact met ons op.

Zorgvuldige begeleiding

We hopen dat je nu een goed beeld hebt van naweeën. Wij helpen je graag vóór, tijdens en na je zwangerschap. Wanneer je zwanger bent en nog op zoek bent naar een verloskundige, staan we je graag bij. Neem gerust contact met ons op zodat we je verder kunnen helpen of eventuele vragen kunnen beantwoorden.

 

 

 

" Labor is the only blind date where you know you will meet the love of your life "

" The moment the child is born, the mother is also born "

" You cannot buy happiness. Happiness is born "

" A baby is born with a need to be loved - and never outgrows it "

" A child is a love that lasts a lifetime "

" Sometimes the littlest things take up the most room in your heart "

" A new baby is like the beginning of all things - wonder, hope a dream of possibilities "