Miskraam

Een miskraam meemaken kan meer impact op je hebben dan je mogelijk vooraf gedacht had. Veel vrouwen hebben na het verlies van hun zwangerschap een moeilijke tijd. Dit geldt niet alleen voor vrouwen maar ook voor hun partners. Goed om te weten is dat iedereen dit verlies anders beleeft. Belangrijk is jezelf de tijd te gunnen die jij nodig hebt. Hoelang dit zal zijn weet je van tevoren niet.

Weet dat je partner het verlies hoogstwaarschijnlijk anders beleeft en anders verwerkt dan jij. Dit is heel normaal. Praat er samen en met anderen over.

Een miskraam betekent een plotseling verlies van alle plannen en fantasieën die je/ jullie al over dit kind hadden. Daarnaast kan het zorgen voor veel vragen. Waarom ging het mis? Heb ik iets verkeerd gedaan? Hoe invoelbaar ook, schuldgevoelens zijn niet terecht. Het kan hierin een troost zijn om te weten dat de zwangerschap meestal vanaf het begin al niet in orde was. De miskraam was dus een natuurlijk en logisch gevolg. Dit maakt het verdriet om je/ jullie kind alleen niet minder.

Wat kun je doen wanneer je bloedverlies hebt of bij de echo gehoord hebt dat het kindje niet meer leeft?

  • Met al je vragen en onzekerheden mag je altijd contact met ons opnemen.
  • Vaak komt een miskraam vanzelf op gang, maar soms kan dit wel even duren. We zullen je hierover uitgebreid informeren.

Belangrijk is dat voor alle onderstaande tips geldt dat je moet bedenken wat bij jou/ jullie past.

  • Denk na of je het kindje wilt opvangen om het bijvoorbeeld te begraven of misschien alleen maar te bekijken. Het kan handig zijn om voor het opvangen dan door een vergiet te plassen. Zo valt het kindje niet in de wc, waarna je het mogelijk in een reflex doorspoelt.
  • Nadat je het kindje hebt opgevangen kun je het in een bakje met koud water doen. Hierdoor neemt het kindje de natuurlijke foetushouding aan. Deze methode noemen ze de watermethode. Wil je precies weten hoe dit werkt? Kijk dan op de site watermethode.nl (Let op hierop staan ook foto’s van kindjes op de website).
  • Omdat het kind nog geen 24 weken is hoef je het volgens de wet nog niet te begraven of cremeren. Je/ jullie mogen zelf bedenken wat jullie met jullie kindje doen.

Wat kun je doen om je miskraam goed te verwerken?

  • Neem serieus wat je voelt. Alle gevoelens mogen er zijn: verdriet, gemis, schuldgevoel, boosheid, ongeloof, gevoel van leegte. Misschien voel je ook wel berusting of zelfs opluchting. Niks is gek.
  • Praat erover. Met je partner, je zus, je moeder, met een vriendin of een buurvrouw. Natuurlijk ben je ook bij ons welkom om erover te praten.
  • Sommige mensen zetten een mooi beeldje in de kast. Planten een boom in de tuin. Kopen een sieraad ter herinnering. Schrijven een brief aan het ongeboren kind. Branden geregeld een kaarsje. Of doen iets anders. Kies iets wat goed voelt voor jou om stil te staan bij het verlies van je kind.
  • Lees erover. Schrijf erover. Een voorbeeld van een blog waarin je kunt lezen hoe een gezin omgegaan is met het verlies van hun kindje is: https://www.vi-photography.nl/post/als-het-mis-gaat-een-miskraam-met-9-weken (Ook op deze blog zal je foto’s zien. Met toestemming van ouders mogen we deze blog hier op de site noemen)
  • Vertel je kind(eren) die je al hebt over de miskraam. Dit kun je bijvoorbeeld doen aan de hand van een prentenboek. Voorbeelden zijn “Kindje in de wolken” of “In de zee van mama’s buik”.

" Labor is the only blind date where you know you will meet the love of your life "

" The moment the child is born, the mother is also born "

" You cannot buy happiness. Happiness is born "

" A baby is born with a need to be loved - and never outgrows it "

" A child is a love that lasts a lifetime "

" Sometimes the littlest things take up the most room in your heart "

" A new baby is like the beginning of all things - wonder, hope a dream of possibilities "