Medicijnen / Geneesmiddelen

Acht op de tien vrouwen gebruikt tijdens de zwangerschap wel een geneesmiddel of zelfzorgmedicatie. Zelfzorgmedicatie zijn medicijnen en middelen die zonder recept te verkrijgen zijn.

Bij een kinderwens en tijdens de zwangerschap is zorgvuldigheid geboden met het gebruik van geneesmiddelen, ook de zelfzorgmedicatie. Toch is het niet zo dat met iedere medicatie gestopt moet worden bij een kinderwens of in de zwangerschap. Voor sommige medicatie is het zelfs niet verstandig om te stoppen. Overleg dus altijd met ons over het gebruik van medicatie.

Bij pijnklachten kun je zonder gevaar paracetamol gebruiken. Zie de bijsluiter voor de dosis.

Als de tandarts (of een andere arts) het noodzakelijk vindt of adviseert om verdoving te gebruiken, bestaat hier tijdens de zwangerschap geen bezwaar tegen. Vertel de arts wel dat je zwanger bent.

Medicatie die je mag gebruiken bij veel voorkomende klachten zoals allergie, maagzuur en verkoudheid staat beschreven in deze brochure.
De Lareb doet onderzoek naar medicatie rondom de zwangerschap en bij borstvoeding. Voor sommige medicatie is al bekend of ze wel of niet veilig gebruikt kunnen worden tijdens de zwangerschap. Maar er zijn ook middelen waarover nog maar weinig bekend is. Daarom is de Lareb gestart met het pREGnant onderzoek. In pREGnant wordt zwangere vrouwen gevraagd naar ervaringen met het gebruik van geneesmiddelen tijdens de zwangerschap. Door het verzamelen van al deze ervaringen komt er meer kennis beschikbaar. Zo help je mee aan een veiliger gebruik van geneesmiddelen tijdens de zwangerschap.

Wil je je aanmelden? Dat kan via pREGnant.

" Labor is the only blind date where you know you will meet the love of your life "

" The moment the child is born, the mother is also born "

" You cannot buy happiness. Happiness is born "

" A baby is born with a need to be loved - and never outgrows it "

" A child is a love that lasts a lifetime "

" Sometimes the littlest things take up the most room in your heart "

" A new baby is like the beginning of all things - wonder, hope a dream of possibilities "