Koortslip

Een koortslip (herpes simplex virus) is een virusinfectie van de huid op of nabij de lippen. De klachten beginnen typisch met plaatselijke jeuk en branderigheid van de huid. De huid zwelt op, wordt rood en vervolgens ontstaan kleine blaasjes. Na enkele dagen drogen de blaasjes in tot korstjes. Na ongeveer 10 dagen is de lip weer helemaal genezen. Kenmerkend voor een koortslip is dat hij met enige regelmaat terugkomt.

De infectie wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. Het herpesvirus in de koortslip is zeer besmettelijk. Het virus is aanwezig in de blaasjes en de verse korstjes en kan door zoenen of ander lichaamscontact worden overgebracht. Zo kunnen ook het oog of op de geslachtsorganen besmet raken. Wanneer de huid weer genezen is kan er geen virus meer worden overgedragen.

Het virus houdt zich schuil in de zenuwbanen van de huid, en kan vanuit deze schuilplaats weer toeslaan. Omdat het virus zich steeds weer terugtrekt in dezelfde zenuw, komt de koortslip ook typisch steeds op dezelfde plaats terug. Oorzaken van hernieuwde infecties zijn o.a. daling van de weerstand (zwangerschap en bevalling), ziekte (koorts!) en verbranding in de zon.

Een koortslip is lastig en pijnlijk maar is in principe niet gevaarlijk voor degene die de koortslip heeft. Voor baby’s is een herpes infectie wel zeer gevaarlijk en soms zelfs dodelijk. In het Engels wordt een ‘koortslip-kus’ aan de baby ook wel de kiss of death genoemd: de ‘doodskus’. Vermijdt dus lichamelijk contact met een baby als u een koortslip heeft. Wanneer je regelmatig een koortslip hebt, moet je zelfs zeer terughoudend zijn met het knuffelen en zoenen van pasgeboren baby’s in perioden dat je géén blaasjes hebt. Het is namelijk zeer waarschijnlijk dat niet alleen tijdens een koortslipperiode, maar ook in de tijd vóór een koortslip ontstaat en zichtbaar is, al besmettelijk virus kan worden geproduceerd in de huid. Wanneer je zelf zwanger bent of een pasgeboren baby hebt en ook regelmatig een koortslip ontwikkelt, is het verstandig om dat aan ons en/of je arts te melden.

" Labor is the only blind date where you know you will meet the love of your life "

" The moment the child is born, the mother is also born "

" You cannot buy happiness. Happiness is born "

" A baby is born with a need to be loved - and never outgrows it "

" A child is a love that lasts a lifetime "

" Sometimes the littlest things take up the most room in your heart "

" A new baby is like the beginning of all things - wonder, hope a dream of possibilities "