Kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent, is het advies van de Gezondheidsraad om je te laten vaccineren tegen kinkhoest. Dit wordt ook wel de 22 wekenprik genoemd. Kinkhoest is besmettelijke infectieziekte, die vooral gevaarlijk is voor jonge kinderen en met name voor jonge baby’s.

Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze kan ernstige hoestbuien veroorzaken. De hoestklachten kunnen maanden aanhouden.

Kinkhoest is met name gevaarlijk voor jonge baby’s. Zij kunnen longontsteking krijgen of ademnood en soms hersenschade door te weinig zuurstof. Jaarlijks worden er zo’n 120 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Soms sterft er een baby aan de ziekte.

De vaccinatie tijdens je zwangerschap zal de baby én ook jezelf beschermen tegen kinkhoest. Wil je hier meer over weten? Wij leggen het je graag uit.

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen die gepaard gaat met hevige hoestbuien. De infectie wordt veroorzaakt door een bacterie en komt vooral in de neus, keel en longen. De hoestklachten kunnen maanden aanhouden en zo heftig zijn dat je ervan moet braken. Volwassenen worden meestal niet heel ziek, maar met name bij jonge pasgeborenen kan kinkhoest ernstig verlopen.

Hoe herken je kinkhoest?

Kinkhoest is niet zo maar te herkennen, de eerste symptomen kunnen wisselend zijn. Het begint vaak met verschijnselen van een simpele verkoudheid. Hierna worden de klachten erger en gaat het hoesten gepaard met veel slijm. Jonge baby’s kunnen een longontsteking krijgen of ademnood en soms hersenschade door te weinig zuurstof.

Waarom een vaccinatie kinkhoest tijdens de zwangerschap?

De kinkhoestvaccinatie maakt al sinds 1957 deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma in Nederland. Dit heeft ervoor gezorgd dat het aantal kinkhoestgevallen drastisch is afgenomen. De afgelopen 20 jaar komt kinkhoest weer vaker voor. Vanaf de leeftijd van twee maanden worden kinderen gevaccineerd tegen kinkhoest. Dit betekent dat een pasgeborene tijdens de eerste maanden nog niet beschermd is, terwijl ze dan juist kwetsbaar zijn.

Hoe kun je je baby toch meteen beschermen tegen kinkhoest? De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen een vaccinatie tegen kinkhoest aan te bieden. De vaccinatie kinkhoest tijdens je zwangerschap zorgt er dan ook voor dat de antistoffen via de navelstreng bij je ongeboren baby komen, waardoor je kindje vanaf de geboorte beschermd is tegen de ziekte.

Is de kinkhoestvaccinatie veilig?

Deze vaccinatie is veilig voor moeder en kind. Daar is onderzoek naar gedaan. In Engeland, België, Spanje en de Verenigde Staten krijgen zwangere vrouwen deze prik al veel langer. Het vaccin is dood bacterieel materiaal waarop het lichaam antistoffen gaat maken tegen kinkhoest.

Wanneer haal je een kinkhoestvaccinatie tijdens je zwangerschap?

Je kunt de kinkhoest vaccinatie zwangerschap laten toedienen vanaf de 22e week. Daarom wordt de prik ook wel de 22 wekenprik genoemd. De kinkhoestvaccinatie wordt gegeven in een combinatie- vaccins: difterie, kinkhoest, tetanus (DKT). Na vaccinatie kan er lichte pijn, roodheid of zwelling optreden rond de prikplek op de arm. Deze klachten gaan vanzelf weer over. De vaccinatie voor zwangeren is per december 2019 opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma en daarom gratis.

Vragen of een afspraak maken?

Wanneer je vragen hebt over het advies voor de kinkhoest vaccinatie tijdens de zwangerschap, neem gerust contact met ons op of bespreek het met ons tijdens het spreekuur.

Wanneer je kiest voor de kinkhoestvaccinatie, kun je je laten vaccineren via het Centrum van Jeugd en Gezin (CJG) Den Haag. Je kiest dan zelf voor een consultatiebureau bij jou in de buurt.

Je kunt hiervoor telefonisch contact met hen opnemen: 0800-2854070 of via de website van het CJG. Houd je BSN-nummer bij de hand als je de afspraak maakt. Vergeet hierbij niet om een geldig ID (paspoort, rijbewijs, ID kaart of vreemdelingendocument) mee te nemen naar het consultatiebureau.

Meer informatie vind je in deze folder en in dit filmpje.

Wat En Waarom Kinkhoest Den Haag

 

" Labor is the only blind date where you know you will meet the love of your life "

" The moment the child is born, the mother is also born "

" You cannot buy happiness. Happiness is born "

" A baby is born with a need to be loved - and never outgrows it "

" A child is a love that lasts a lifetime "

" Sometimes the littlest things take up the most room in your heart "

" A new baby is like the beginning of all things - wonder, hope a dream of possibilities "