Indalen van het hoofdje

Het indalen van de baby betekent dat het hoofdje van de baby (voor een deel) in het bekken ligt. Maar wat houdt het indalen precies in? Wij vertellen je graag alles wat je moet weten.

Wat is indalen?

Het indalen van het hoofdje houdt in dat het hoofdje van de baby een deel of geheel in het bekken ligt. Dit is een mooie uitgangssituatie voor de bevalling maar geen voorwaarde voor een goede bevalling. Wij als je verloskundigen of de gynaecoloog wanneer je daar onder controle bent, voelen en geven aan of het hoofdje van de baby ingedaald is. Een normale en ideale ligging van de baby is met het hoofdje naar beneden. Toch komt het wel eens voor dat de billetjes in de bekken liggen in plaats van het hoofdje. We spreken dan van een stuitligging.

Vanaf wanneer kan het hoofdje indalen?

Het indalen van de baby gebeurt meestal in het laatste trimester. Vaak ligt het hoofdje gedeeltelijk of helemaal in het bekken rond de 36 tot 38 weken. Je kan dan meer harde buiken/indalingsweeën/voorweeën ervaren; je kunt dit al rond 30 weken ervaren. Iedere zwangerschap is anders en daarom zal dit dus ook bij iedereen verschillend zijn. Sommige baby’s dalen zelfs pas in tijdens de bevalling. Dit zien we veel bij een niet-eerste kind doordat de spieren van de buik verslapt zijn en de baarmoeder en dus ook het kindje minder naar beneden gedwongen worden. Dit is een normaal verschijnsel! Bij de bel-instructies voor de bevalling zullen we hiermee rekening houden.

Indalen baby symptomen

Je vraagt je nu vast af: hoe voelt het indalen van de baby? Na indalen van het hoofdje kan je meer last hebben van harde buiken of een menstruatie-achtige pijn die verder geen betekenis hebben. De baarmoeder is namelijk één grote spier; als deze samentrekt, kan je daardoor een vervelend gevoel ervaren. Sommige vrouwen hebben het idee dat de bevalling al op gang komt, maar dit is niet het geval. Een warm bad nemen of een warme kruik op je buik leggen werkt ontspannend en zal snel verlichting geven. Ondersteuning met paracetamol kan zo nodig extra verlichting geven.

Je kunt ook een zwaar gevoel op de bekkenbodem ervaren wanneer het hoofdje ingedaald is; met name bij het opstaan en beginnen met lopen. Dit is een normaal verschijnsel. Soms helpt het om je bekkenbodemspieren een aantal keren samen te trekken.

Mocht je je onzeker voelen of veel pijn ervaren, bel ons dan gerust.

" Labor is the only blind date where you know you will meet the love of your life "

" The moment the child is born, the mother is also born "

" You cannot buy happiness. Happiness is born "

" A baby is born with a need to be loved - and never outgrows it "

" A child is a love that lasts a lifetime "

" Sometimes the littlest things take up the most room in your heart "

" A new baby is like the beginning of all things - wonder, hope a dream of possibilities "