Cyclus kalender

Als je al langere tijd probeert zwanger te raken dan kan elke keer dat je menstruatie op gang komt, een teleurstelling zijn. Om bewuster te proberen zwanger te raken is het belangrijk dat je weet hoe je menstruatiecyclus in elkaar zit. Je kunt hiervoor een cyclus kalender bijhouden. Rond de ovulatie neemt je basale lichaamstemperatuur iets toe. Wanneer je dagelijks op hetzelfde tijdstip je temperatuur meet kun je het verloop vastleggen in een temperatuurcurve. Op deze manier kun je zien wanneer je in je vruchtbare periode bent.

Hoe werkt een cyclus kalender?

Neem de temperatuur dagelijks op hetzelfde tijdstip (rectaal) op. Het liefst ’s ochtends vóór je opstaat. Beweging, eten, drinken of roken kunnen je basale lichaamstemperatuur beïnvloeden. Gebruik steeds dezelfde thermometer. Begin met meten op de eerste cyclusdag of de ochtend na de eerste cyclusdag. Mocht je van je huisarts andere aanwijzingen hebben gekregen, dan volg je uiteraard de aanwijzingen van je arts.

De eerste helft van de cyclus wordt gekenmerkt door een laag temperatuurniveau (36.6° – 36.8° C). Er is nu nog geen progesteronwerking. De tweede helft wordt gekenmerkt door een hogere temperatuur (36.9° – 37.1° C). Bij het begin van de menstruatie daalt de temperatuur weer tot een lager niveau en begint het weer opnieuw.

Kun je de cyclus kalender als anticonceptie gebruiken?

NEE! de cyclus kalender is geen geschikt middel voor anticonceptie omdat de temperatuur pas stijgt als de eisprong al twee dagen voorbij is. De vruchtbare periode van de cyclus kan zeer sterk schommelen, ook bij vrouwen met een regelmatige cyclus.

" Labor is the only blind date where you know you will meet the love of your life "

" The moment the child is born, the mother is also born "

" You cannot buy happiness. Happiness is born "

" A baby is born with a need to be loved - and never outgrows it "

" A child is a love that lasts a lifetime "

" Sometimes the littlest things take up the most room in your heart "

" A new baby is like the beginning of all things - wonder, hope a dream of possibilities "