Wat is de menstruatiecyclus
De menstruele cyclus is het proces van rijping van eicellen, de opbouw van het baarmoederslijmvlies en het afstoten van het baarmoederslijmvlies. Dit is een maandelijks terugkerend proces waarbij onder invloed van hormonen uit de hypothalamus, de hypofyse en de eierstokken (ovaria) allerlei fysiologische veranderingen plaatsvinden in de vrouwelijke geslachtsorganen.
Duur menstruatiecyclus
Een normale cyclus is niet korter dan 21 dagen en soms wel 42 dagen. Dit is gerekend vanaf de eerste dag van je menstruatie tot de eerste dag van de volgende menstruatie. De duur van je cyclus kan in de loop van je leven veranderen en is afhankelijk van de rijping van het eiblaasje (follikel). De tijd van de rijping van de eicel tot aan de menstruatie is bijna altijd 14 dagen. Een onregelmatige cyclus kan een van de oorzaken zijn dat je minder snel zwanger raakt (vruchtbaarheidsproblemen) omdat je dan geen zicht hebt op je eisprong (ovulatie).
Een normale cyclus
Artsen en verloskundigen rekenen de 1e dag van het bloedverlies als de eerste dag van de menstruele cyclus (menstruatie). De menstruatie zelf (het bloedverlies) duurt meestal niet korter dan 1 dag en vaak niet langer dan 7 dagen; hierin is een grote variatie tussen vrouwen. Weinig of kort bloedverlies is geen reden om je zorgen te maken over de vruchtbaarheid. Heb je meer dan 7 dagen veel bloedverlies, verlies je veel stolsels/ bloedproppen of kun je door de hoeveelheid bloedverlies je gewone bezigheden niet doen, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.
Iedere vrouw heeft twee eierstokken (ovaria) waarin vanaf de geboorte een half – tot twee miljoen eicellen aanwezig zijn. Onder invloed van hormonen groeit een eiblaasje (follikel) waarin de eicel zich bevindt; tegelijkertijd zorgen de hormonen voor de aanmaak van het baarmoederslijmvlies (endometrium). Op het moment dat de follikel rijp is, vindt onder invloed van hormonen, de eisprong (ovulatie) plaats. Dit is het moment waarop de eicel bevrucht kan worden en een zwangerschap kan ontstaan.
Wanneer er geen bevruchting is geweest, wordt het baarmoederslijmvlies (rond 14 dagen na de ovulatie) afgestoten; dit is de start van je menstruatie en begin van de volgende menstruele cyclus.
Menstruatiecyclus en zwanger worden
Door je menstruatiecyclus bij te houden, ontdek je wanneer je eisprong (ovulatie) is en wanneer je vruchtbaar bent en de kans op een zwangerschap het grootst is. Je ovulatie is ongeveer 14 dagen vóór je volgende te verwachten menstruatie.
Maar wanneer ben je nu het meest vruchtbaar?
Dit is handig om te weten wanneer je een kinderwens hebt en zwanger probeert te worden. De periode waarin de kans om zwanger te worden het grootst is, de meest vruchtbare dagen, is twee dagen vóór je eisprong tot en met de dag van je eisprong. Zaadcellen kunnen gemiddeld 5 dagen actief blijven. Wanneer je hier rekening mee houdt, vergroot je de kans om zwanger te worden.
Menstruatiecyclus bijhouden om de kans op een zwangerschap te vergroten
Wil je zwanger worden? Dan zijn er verschillende manieren om je menstruatiecyclus op bij te houden. We delen graag een aantal tips:
- Download menstruatie apps
Er zijn meerdere apps om de cyclus van je menstruatie bij te houden. Aan de hand van de app zie je wanneer je vruchtbare dagen zijn en wanneer je ongesteld gaat worden. - Hou je eerste dag van je menstruatie bij in je agenda
Wanneer je de eerste dag van je menstruatie bijhoudt in je agenda, krijg je zicht op de duur van de menstruele cyclus, net als bij de apps. Ongeveer 14 dagen voordat je weer moet gaan menstrueren is de ovulatie. Dit is het moment waarop je vruchtbaar bent. - Verandering van de vaginale afscheiding
De helderheid en consistentie van het baarmoederhalsslijm veranderd gedurende nje menstruele cyclus. In de periode vlak voor de ovulatie is het kristalhelder (als ongekookt eiwit), glibberig en kun je, wanneer je het tussen duim en wijsvinger neemt en deze langzaam spreidt, er een draad van trekken. - Temperatuur meten (basale temperatuurcurve BTC)
Tijdens je ovulatie stijgt de lichaamstemperatuur met 0,3 tot 0,8 graden. Door dagelijks je temperatuur op te meten, rond hetzelfde moment van de dag, kun je vaststellen wanneer er een eisprong is. Je kan hierdoor niet zien wanneer je meest vruchtbare dagen zijn. - Ovulatietest gebruiken
Door een ovulatietest te gebruiken kan je zien wanneer je het meest vruchtbaar bent. De test meet je LH-piek en wanneer de test positief is, zit je rondom je vruchtbare dag.
Kinderwensconsult of preconceptiezorg
Mocht je na het lezen van deze informatie nog vragen hebben over zwanger worden of over je onregelmatige menstruatiecyclus , maak dan gerust gebruik van de mogelijkheid om een kinderwensconsult (preconceptie consult) bij ons te plannen. Tijdens dit consult hebben we het niet alleen over het ‘beste’ moment om zwanger te worden, maar geven we ook tips en adviezen om zo gezond mogelijk aan de zwangerschap te beginnen. Zo hebben sommige vrouwen last van hun menstruatie wat uitblijft en wij kunnen tijdig risicofactoren en erfelijke aandoeningen opsporen. Dit is niet alleen belangrijk voor jou, maar geeft ook een goede start voor het ongeboren kind.