Carpale tunnelsyndroom

Tijdens je zwangerschap verandert je lichaam op verschillende manieren. Naast de standaardkwaaltjes zoals misselijkheid, vermoeidheid en brandend maagzuur kunnen zwangere vrouwen last krijgen van het Carpale Tunnelsyndroom. Maar wat is dit syndroom precies en hoe herken je het? Wij leggen het je graag uit.

Wat is het Carpale Tunnelsyndroom?

Het Carpale Tunnelsyndroom wordt veroorzaakt door een beknelling van de zenuwen in het polsgewricht. Aan de binnenzijde van de pols zit een tunnel waar zenuwen en pezen doorlopen. Tijdens de zwangerschap houd je meer vocht vast en kan deze tunnel te nauw worden waardoor de zenuw bekneld raakt.

Hoe herken ik het Carpale Tunnelsyndroom?

Je kunt verschillende symptomen en klachten ervaren zoals pijn, tintelingen en/of een doof gevoel in duim, vingers en handpalm, ook kan je minder kracht in je hand hebben. Vooral na het opstaan kun je last hebben van krachtverlies in vingers en handen.

Wat kan ik er tegen doen?

Als je erg veel klachten ervaart, kan het verlichting geven door wisselbaden te nemen en dan te bewegen met de vingers (knijpen in een spons). Ook een warmtekussen of een massage kunnen de pijn verminderen. Zo nodig mag je paracetamol gebruiken. In uitzonderlijke gevallen overleggen we met de huisarts voor een doorverwijzing naar de neuroloog. De behandeling kan bestaan uit een spalk of een inspuiting met corticosteroïden. Met dit laatste is men wel terughoudend omdat de klachten na de zwangerschap meestal vanzelf volledig verdwijnen, al kan dit wel enige tijd duren.

" Labor is the only blind date where you know you will meet the love of your life "

" The moment the child is born, the mother is also born "

" You cannot buy happiness. Happiness is born "

" A baby is born with a need to be loved - and never outgrows it "

" A child is a love that lasts a lifetime "

" Sometimes the littlest things take up the most room in your heart "

" A new baby is like the beginning of all things - wonder, hope a dream of possibilities "