Brandend maagzuur
Tijdens de zwangerschap is brandend maagzuur een normaal verschijnsel. Alle zwangere vrouwen kunnen last hebben van brandend maagzuur. Het is een vervelende bijkomstigheid en verdwijnt weer na de bevalling. Wij leggen je graag meer uit over brandend maagzuur en wat je hier tegen kunt doen!
Brandend maagzuur zwanger
Sommige vrouwen hebben al vroeg tijdens hun zwangerschap last van brandend maagzuur. Dit wordt onder anderen veroorzaakt door de zwangerschapshormonen. Een van de zwangerschapshormonen, het progesteron, zorgt dat de spieren slapper worden (meer ontspannen zijn). Hierdoor kan de spier die de maag moet afsluiten, soms niet optimaal sluiten waardoor er maagzuur lekt vanuit de maag naar de slokdarm. Naarmate de baarmoeder groter wordt en er meer druk op de maag komt, kan je meer last krijgen van maagzuur en oprispingen.
Hoe voelt brandend maagzuur?
Als je last hebt van zwanger brandend maagzuur, merk je dit meteen. Meestal krijg je een misselijk of opgeblazen gevoel en heb je een branderig gevoel in je slokdarm. Ook is brandend maagzuur te herkennen aan veel boeren, pijn in de borststreek of een brok in je keel, soms moet je er van braken of kan je het gevoel hebben dat je eten niet goed zakt.
Wat te doen tegen brandend maagzuur?
- Probeer rechtop te zitten wanneer je eet, zodat de maag meer ruimte heeft. Zeker met een groter wordende baarmoeder.
- Eet en kauw goed op je eten
- Eet liever 6 keer per dag een kleine maaltijd, dan 3 keer per dag een bord vol. Een lege maag kan namelijk ook zorgen voor meer last van maagzuur.
- Let op met cafeïne, vet, kauwgom, koolzuurhoudende dranken en zure vruchtensappen. Deze producten kunnen je maag nog meer irriteren.
Op het moment dat je last hebt van brandend maagzuur kan het helpen om iets van een melkproduct te eten of drinken: de calcium uit de melk zal zich dan binden met het zuur. Dit is echter wel per vrouw verschillend. Probeer daarom altijd eerst uit wat voor jou werkt. Wanneer melkproducten en kleine hoeveelheden eten en drinken niet afdoende zijn, is een behandeling met een maagzuurbinder de eerste keus.
- Algeldraat (+magnesiumoxide) (Antagel® Gastilox®)
- Calciumcarbonaat/ magnesiumcarbonaat (Rennie®) (sommige mensen krijgen van Rennie meer last van gasvorming in de darmen)
- Hydrotalciet (Ultacit®)
- Magnesiumoxide
- Alginezuue/ natriumwaterstofcarbonaat/calciumcarbonaat (Gaviscon®)
- Aluminiumhydroxidemagnesiumcarbonaat (Regla-pH®)
Deze producten zijn allemaal verkrijgbaar bij apotheek of drogist. Wanneer deze producten niet voldoende verbetering geven, kun je een middel gebruiken dat de aanmaak van maagzuur vermindert. De voorkeur heeft Ranitidine* (Zantac®) of Famotidine boven Cimetidine.
Mocht dit nog niet voldoende werken, overleg dan met de huisarts. De huisarts kan een nog sterkere maagzuurremmer (omeprazol of lansoprazol) voorschrijven.