Blaasontsteking
Als je zwanger bent heb je meer kans op een blaasontsteking, vanwege de veranderende hormoonhuishouding in je lichaam. Een blaasontsteking is vooral tijdens de zwangerschap lastig om te herkennen, aangezien typische symptomen zoals een branderig gevoel bij plassen of vaak moeten plassen ook door de zwangerschap zelf kunnen komen. Het is daarom van belang dat je een blaasontsteking tijdens je zwangerschap vroegtijdig herkent en laat behandelen.
Wat is een blaasontsteking?
Bij een blaasontsteking is de wand van je blaas en/of je urinebuis ontstoken als gevolg van een infectie, veroorzaakt door bacteriën. Tijdens de zwangerschap is je urinebuis iets wijder en wordt de blaaswand slapper. Ook heb je een andere hormoonhuishouding. Alles bij elkaar kan ervoor zorgen dat bacteriën makkelijker in de blaas kunnen komen. Als gevolg van de volle baarmoeder die op de blaas drukt, kun je soms de blaas niet helemaal legen tijdens het plassen en zul je vaker aandrang voelen om te plassen. Zo blijft er urine achter in de urinebuis en blaas, wat een perfecte voedingsbodem is voor bacteriën en heb je dus meer kans op een infectie.
Hoe herken je een blaasontsteking tijdens de zwangerschap?
Hoe krijg je blaasontsteking tijdens je zwangerschap? Zoals al eerder werd benoemd, kan het lastig zijn om een blaasontsteking te herkennen als je zwanger bent. Er zijn een aantal symptomen waaraan je kunt voelen dat je mogelijk te maken hebt met een blaasontsteking. De symptomen blaasontsteking vrouw zijn:
- Zeurende pijn in je onderbuik en een harde buik
- Branderig gevoel bij plassen
- Pijn bij plassen
- Continue moeten plassen, maar niet veel urine verliezen
- Verandering in kleur of geur van je urine
- Pijn in de zij en/of onderrug
- Je bent misselijk en moet overgeven
- In sommige gevallen pijn tijdens het plassen
Zwanger en blaasontsteking: wat te doen bij blaasontsteking?
In principe is een blaasontsteking niet gevaarlijk. Het kan alleen wel een gevaar vormen voor de baby als je het niet op tijd laat behandelen. Als een blaasontsteking tijdens de zwangerschap onbehandeld blijft, kan dit overgaan in een nierbekkenontsteking. Ook kun je last hebben van blaasontsteking bloed waarbij je een blaasontsteking met bloed hebt. Hierbij heb je hoge koorts, pijn rond de nieren en kun je mogelijk ook gaan overgeven. Ook kan het zo zijn dat een blaasontsteking in je laatste trimester vervroegd weeën kan opwekken.
Laten behandelen
Heb je één of meerdere klachten? Laat dan voor de zekerheid je urine onderzoeken. Dit kunnen wij voor je doen of ga met een potje urine naar de huisarts. Als blijkt dat je een blaasontsteking hebt krijg je antibiotica voorgeschreven dat speciaal geschikt is voor zwangere vrouwen. Vraag altijd nog even na bij de apotheker of je deze medicijnen daadwerkelijk in mag nemen als je zwanger bent. Voordat je met de medicatie begint is het belangrijk dat je ons de uitslag laat weten. Bij een bewezen blaasontsteking laten wij nog een urinekweek doen om bepaalde bacteriën op te sporen. Maak de kuur altijd af en laat daarna je urine controleren om te kijken of de blaasontsteking echt over is.
Hoe kun je een blaasontsteking voorkomen?
Voorkomen is beter dan genezen. Een blaasontsteking voorkomen kan dan ook tijdens je zwangerschap. Om de kans op een blaasontsteking tijdens je zwangerschap te verkleinen, is het belangrijk om veel water te drinken. Hierdoor zul je vaker moeten plassen en spoel je de bacteriën weg. Neem de tijd om te plassen en probeer ervoor te zorgen dat de blaas helemaal geleegd wordt. Je kunt eventueel je bekken een beetje kantelen, zodat ook het laatste beetje urine uit de blaas komt. Veeg na het plassen altijd van voren naar achter af en was hierna meteen je handen. Zorg er hiernaast ook voor dat je plast voor het slapengaan en na elk seksueel contact. Zo krijgen bacteriën minder kans om te groeien.