Bewegingen voelen

Wanneer voel je de baby bewegen?

Een veel gestelde vraag is de volgende: ‘wanneer voel je de baby bewegen?’ We kunnen ons goed voorstellen dat je uitkijkt naar de eerste keer dat je jouw kindje kunt voelen in je buik. Dit geeft een gevoel van vertrouwen. Gemiddeld voelen vrouwen de baby voor het eerst bewegen wanneer zij tussen de 16 en 20 weken zwanger zijn. Bij een eerste zwangerschap voel je de baby vaak pas vanaf de 18e week bewegen, maar bij een latere zwangerschap zal dit eerder in de 16e week zijn. Mocht het bij jou wat langer duren, dan is dat nog geen reden voor paniek. Sommige vrouwen voelen de baby pas in de 22e week van hun zwangerschap! De bewegingen van de baby voel je eerst heel erg lichtjes, maar uiteindelijk zul je de baby beter kunnen voelen naar mate deze groeit en sterk wordt!

Bewegingen voelen

Wanneer je baby plots minder beweegt dan je gewend bent, dan is dat zeker een reden om ons te waarschuwen. Wacht dan niet af tot het volgende spreekuur, maar neem nog diezelfde dag even contact op met ons. De meeste baby’s bewegen ’s avonds het meest. Dan rust jij namelijk en is de baarmoeder wat minder gespannen. Naarmate de zwangerschap vordert, krijgt de baby wel een ander bewegingspatroon door de groei en de steeds kleiner wordende ruimte. Toch moeten de bewegingen in minstens 8 periodes per 24 uur plaatsvinden. Dit wil in de praktijk zeggen dat je de baby vanaf het moment van opstaan tot aan de avondmaaltijd gedurende minstens 5 periodes moet voelen bewegen. Wanneer de baby om een of andere reden minder voedingsstoffen en zuurstof via de moederkoek krijgt, gaat hij minder bewegen om zo minder zuurstof en voedingsstoffen te verbruiken.

In het geval van minder leven voelen wordt er een CTG gemaakt. De hartslag van de baby wordt dan gedurende minimal een half uur geregistreerd. Het patroon van het CTG kan informatie geven of het inderdaad gaat over zuurstofnood of, wat veel vaker voorkomt, een wat luie dag van de baby. Vaak is het ook zo dat de baby tijdelijk een ietwat andere ligging aangenomen heeft, waardoor de moeder zijn bewegingen minder goed voelt. Ook als je harde buiken hebt, kan het zijn dat je de baby minder goed voelt bewegen.

In deze folder staat meer informatie over de bewegingen van je baby gedurende de gehele zwangerschap.

" Labor is the only blind date where you know you will meet the love of your life "

" The moment the child is born, the mother is also born "

" You cannot buy happiness. Happiness is born "

" A baby is born with a need to be loved - and never outgrows it "

" A child is a love that lasts a lifetime "

" Sometimes the littlest things take up the most room in your heart "

" A new baby is like the beginning of all things - wonder, hope a dream of possibilities "